Islamska zajednica u BiH pozvala muslimane da se ne kockaju i klade jer je to grijeh

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine upozorila je u petak muslimanske vjernike da klađenje i kockanje predstavlja grijeh i kršenje šerijatskih propisa, te ih je pozvala da se odupru tome poroku.
 

U svim džamijama u petak je za vrijeme vjerskog obreda pročitana hutba (propovijed) vojnog vjerskog službenika Harisa Hadžića o zabrani kockanja u kojoj je naveo kako je Islamska zajednica 2019. proglasila godinom borbe protiv poroka kockanja.
“Kockanje u Islamu je zabranjeno. Islam je zabranio svaki oblik kocke i oklada, ma kako se one zvale i ma kako bilo jeftino sudjelovanje u tome“, naveo je Hadžić navodeći Kuran u kojemu se ‘vino i kocka …’ smatraju vražjim djelima.
U poruci je Hadžić dodao kako kocka predstavlja veliku opasnost za pojedince i društvo. Po njegovim navodima samo u prošloj godini na kladionice su stanovnici Federacije BiH potrošili 1,6 milijardi maraka (oko 800 milijuna eura), što je za 340 milijuna eura više od proračuna Županije Sarajevo. Vojni vjerski službenik naveo je da je BiH prva u Europi po broju kladionica u odnosu na broj stanovnika.
Kockanje je nazvao sigurnim putem u propast.
“Prije svega, kocku treba predstaviti svojoj djeci, obitelji, prijateljima i poznanicima kao bolest, kao propast, kao veliki grijeh, što ona i jeste. Jer kockanje je siguran put u propast, i pojedinca, ali i društva u kojem se raširi“, naveo je Hadžić.

(Hina)