Iran povisio cijenu goriva i uveo restrikcije

Pixabay

Iran je u petak uveo restrikcije i rast cijene goriva, a jedan dužnosnik istaknuo je kako će se prihodi od tog poteza koristiti za subvencioniranje 18 milijuna obitelji, prenosi iranska državna televizija.

Iran, jedna od zemalja s najnižom cijenom goriva zbog velikih subvencija i pada vrijednosti valute, bori se s raširenim krijumčarenjem energenata u susjedne države. 

Iranska državna televizija objavila je kako će se cijena litre benzina povećati na 15 tisuća riala (oko 12,7 američkih centi) s 10 tisuća riala, a mjesečno ograničenje za privatna vozila postavljeno je na 60 litara. Dodatna kupnja koštat će 30 tisuća riala po litri. 

Mohammad Bagher Nobakht, čelnik državne Organizacije za planiranje i proračun, otkrio je za tu televiziju da će prihodi od rasta cijena biti iskorišteni za subvencioniranje 18 milijuna obitelji, odnosno 60 milijuna ljudi. 

Usprkos velikim rezervama nafte, Iran se godinama bori da zadovolji domaće potrebe za gorivom zbog nedostatka kapaciteta za njegovu preradu i međunarodnih sankcija koje su ograničile dostupnost rezervnih dijelova za održavanje postrojenja. 

(Hina)