Iran postavlja uvjete za mogući sastanak s Tumpom

EPA

U prvoj reakciji na prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa da je voljan sastati se s iranskim čelnicima bez ikakvih uvjeta, savjetnik iranskoga predsjednika Hasana Rojanija istaknuo je dva uvjeta – povratak SAD-a  međunarodnom nuklearnom sporazumu te obustavu novih sankcija.

Trump mora najprije poništiti američko povlačenje iz međunarodnoga sporazuma s Iranom o programu nuklearnog oružja te također obustaviti nove sankcije prije bilo kakvih pregovora, rekao je Hamid Abutalebi, savjetnik iranskoga predsjednika putem Twittera.

“Povratak nuklearnom sporazumu, okončanje neprijateljskih izjava i poštovanje iranskog naroda (…) tek onda se može utrti put za izlazak iz sadašnjeg problema”, glasi poruka na farsiju predsjednikova savjetnika.

Trumpova neočekivana objava o spremnosti za susret slijedila je nakon ozračja zveckanja oružjem između dviju strana putem medija i Twittera te u danima dok se SAD priprema pojačati sankcije protiv Irana.

Trump je rekao da bi budući susret s iranskim čelnicima bio koristan  “ako bismo riješili nešto značajno, nešto što nije samo prazan papir poput drugog dogovora”, u referenci na međunarodno podržan sporazum postignut 2015. za vrijeme Baracka Obame.

O sporazumu su pregovarali SAD, Europska unija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina.  Sporazum je podržalo Vijeće sigurnosti ujedinjenih naroda te je on uključen u međunarodno pravo. (H)