Iran Kimu savjetuje da ne vjeruje Trumpu

Iran je u utorak upozorio sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da ne vjeruje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu rekavši kako bi mogao za nekoliko sati odustati od dogovora o denuklearizaciji.

Teheran se zbog svog iskustva ponudio za savjetnika Kimu, mjesec dana nakon što je Washington napustio sličan sporazum s Iranom.

Trump i Kim su se na sastanku u utorak u Singapuru obvezali da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka i da će Sjedinjene Države dati sigurnosna jamstva Sjeveru.

“Ne znamo s kakvom vrstom osobe pregovara čelnik Sjeverne Koreje. Ne može se odbaciti da će odustati od dogovora prije no što se vrati kući”, rekao je glasnogovornik iranske vlade Mohammad Bagher Nobakht, a prenijela novinska agencija IRNA.

“Ovaj čovjek ne predstavlja američki narod, oni će se sigurno ograditi od njega na idućim izborima”, smatra Iranac.

Osim što je povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, Trump je u subotu otkazao svoju potporu zajedničkoj izjavi država G7, samo nekoliko sati nakon što je napustio summit u Quebecu.

Izrael, zemlja koja dugo hvali Trumpov čvrsti stav prema Iranu, pohvalio je summit s Kimom.

“Ovo je važan korak u pokušaju da se Korejski poluotok očisti od nuklearnog oružja”, priopćio je premijer Benjamin Netanyahu.

“Predsjednik Trump zauzeo je i čvrst stav prema pokušajima Irana da posjeduje nuklearno oružje, kao i prema ratobornosti te države na Bliskom istoku”, dodao je čelnik Izraela za koji se vjeruje da jedini u regiji posjeduje atomski arsenal.

Američki predsjednik je istaknuo kako je otvoren za postizanje novog sporazuma s Teheranom, a da onaj postojeći, dogovoren pod njegovim prethodnikom Barackom Obamom, ne uzima u obzir iranski balistički program.

Smetaju mu i uvjeti pod kojima međunarodni promatrači mogu posjetiti navodne iranske nuklearne lokacije, kao i klauzule kojima bi program trebao isteći nakon 10 godina.

Trump insistira da bilo kakav sporazum s Pyongyangom treba uključivati nepovratnu i dokazivu denuklearizaciju.

Washington će nakon isteka roka od 90 i 180 dana vratiti niz sankcija nad Iranom, uključujući mjere o naftnom sektoru i transakcijama u središnjoj banci.

Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija, države koje su ostale potpisnice sporazuma, kritizirale su američko odustajanje te pokušavaju spasiti dogovor.  (H)