Iran će snažno odgovoriti na svaku akciju protiv njegove vojske

EPA

Iran je u petak obećao da će uzvratiti na svaku akciju protiv njegove vojske i optužio SAD da krši duh nuklearnog sporazuma koji su 2015. potpisali Teheran i šest svjetskih sila.

Očekuje se da će predsjednik Donald Trump kasnije u petak učiniti dugo najavljivan korak protiv međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu čime će zauzeti agresivniji pristup prema toj bliskoistočnoj zemlji, ali i poremetiti američke odnose s europskim saveznicima.

“Iran će snažno odgovoriti na bilo kakvu akciju protiv njegove vojske, uključujući i postrojbe revolucionarne garde”, izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova za javnu televiziju.

Dodao je da će Iran nastaviti jačati svoju obranu, uključujući balistički program.

Očekuje se da će Trump u petak objaviti da nuklearni sporazum sklopljen 2015. između Irana i šest svjetskih sila neće potvrditi u idućem obraćanju Kongresu o tom pitanju.

Po američkom zakonu, predsjednik mora svaka tri mjeseca u Kongresu “potvrditi” poštuje li Iran ugovor i je li potonji u nacionalnom interesu SAD-a.

Trump je odavna taj sporazum nazivao “najgorim u povijesti” Sjedinjenih Država jer smatra da je štetan za američke interese.

Neki američki dužnosnici smatraju da Trump neće najaviti potpuno povlačenje iz sporazuma, ali bi mogao objaviti neku vrstu akcije protiv Iranske revolucionarne garde.

Američke sankcije protiv te formacije mogle bi ozbiljno naštetiti  jer Čuvari revolucije nadziru znatne dijelove iranskog gospodarstva.

H/R