Iran će pojačati vojni i balistički kapacitet

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je u petak da će njegova zemlja pojačati vojne i balističke kapacitete usprkos kritikama SAD-a i Francuske, na skupu kojim se obilježava obljetnica Iračko-iranskog rata iz 1980-tih, prenose agencije.

“Željeli vi to ili ne, pojačat ćemo naše vojne kapacitete, nužne za odvraćanje. Ne samo da ćemo razviti naše rakete nego i naše zračne, kopnene i pomorske snage. Za obranu naše domovine nećemo tražiti dozvolu od nikoga”, kazao je on u govoru izravno emitiranom na državnoj televiziji.

Iran je razvio opsežan balistički program zadnjih godina što zabrinjava SAD ali i Saudijsku Arabiju, glavnog suparnika u regiji, neke europske zemlje među kojima Francusku, kao i Izrael, zakletog neprijatelja, prenosi AFP.

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je u petak da je Iran predstavio novu balističku raketu dometa 2000 km, sposobnu nositi više bojevih glava. Novi projektil predstavljen je na vojnoj paradi u Teheranu, prenosi agencija Reuters.

Teheran tvrdi da je njegov balistički program isključivo defanzivan. “Naša vojna sila nije zamišljena za napad na ostale zemlje”, kazao je Rohani.

Na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, američki predsjednik Donald Trump osudio je nuklearni sporazum sklopljen s Iranom kao i njegov balistički program.

N/H