Irak: Bagdadu i Kurdima dodatna 24 sata da riješe krizu i izbjegnu sukob

Bagdad i irački Kurdistan u nedjelju su dogovorili dodatna 24 sata za rješavanje krize dijalogom i izbjegavanje oružanog sukoba, javljaju agencije i podsjećaju da su se trupe obiju strana nagomilale u naftom bogatoj pokrajini Kirkuk.

Irački predsjednik Fuad Masum, koji je i sam Kurd, započeo je sastanak s predsjednikom autonomnog Kurdistana Masudom Barzanijem, a prisutni su i visoki dužnosnici Patriotske unije Kurdistana (PUK), stranke predsjednika Masuma. Sastanak se odvija u Dukanu, u pokrajini Sulejmanija, uporištu PUK-a.

PUK je veliki suparnik Barzanijeve Kurdske demokratske stranke (KDP). Kurdski borci pešmerge podijeljeni su između te dvije stranke.

Kako javlja Reuters, na razgovorima o eskalaciji krize između kurdskih vlasti i iračke vlade nakon kurdskog referenduma o neovisnosti, pojavio se i iranski general Qasem Solejmani, zapovjednik stranih operacija iranske elitne Revolucionarne garde koja pruža obuku i oružje iračkim paravojnim skupinama koje podržavaju pro-šijitsku vladu u Bagdadu.

Iranska novinska agencija Tasnik objavila je u nedjelju da je Iran zatvorio granični prijelaz prema sjevernom Iraku kao odgovor na referendum o kurdskoj neovisnosti.

Hina/AFP/Reuters