Irački premijer poziva na preuzimanje sredstava od kurdistanske nafte

FaH

Irački premijer Haider al-Abadi u subotu je pozvao da središnja vlast u Bagdadu preuzme prihode s naftnih polja u Kurdistanu, tvrdeći da će taj novac biti iskorišten za isplate kurdskim javnim službenicima.

Zahtjev za kontrolom nad prihodima od nafte iz autonomne kurdske regije na sjeveru Iraka ključan je za Abadijevu strategiju nakon kurdskog referenduma o neovisnosti održanom u ponedjeljak.

Regionalna vlada Kurdistana istaknula je da će iskoristiti rezultate tog glasanja na kojem se velika većina odlučila za neovisnost kako bi provela mirnu secesiju te regije kroz razgovore s Abadijevom vladom.

Abadi odbacuje bilo kakve pregovore s Kurdima o neovisnosti, te je na svom Twitter profilu objavio kako će “kontrola federalne vlade nad prihodima od nafte biti u svrhu pune isplate plaća kurdskim javnim službenicima”.

Trenutno se ne zna je li središnja vlast u Bagdadu bila uspješna u preuzimanju kontrole nad tim sredstvima koja su godinama ostajala u sjevernoj autonomnoj regiji.

Abadi je u četvrtak rekao kako je Turska poručila Iraku da će o trgovini naftom raspravljati samo s iračkom vladom. Nafta iz kurdske regije prevozi se naftovodom do turske obale na Sredozemlju, odakle se izvozi u svijet.

H/N