Irački migrant osumnjičen za ubojstvo i silovanje njemačke djevojčice ostaje u pritvoru

Iračaninu Aliju Basharu, kojeg se sumnjiči da je prije nekoliko tjedana silovao i ubio jednu četrnaestogodišnjakinju u njemačkom gradu Wiesbadenu, je u nedjelju navečer određen istražni zatvor, priopćila je policija savezne države Hessen.

20-togidišnji Bashar je ispitivan u nedjelju nakon što je noćas iz zatvora u iračkom Erbilu prebačen u Frankfurt. Nakon ubojstva 14-togodišnje Susanne Feldmann u noći s 22. na 23. svibnja migrant Ali Bashar je zajedno s obitelji pobjegao u Irak gdje su ga u petak ujutro, nakon raspisivanja međunarodne tjeralice, uhitile kurdske službe sigurnosti i u subotu izručile Njemačkoj.

Bashar, kojem je, kao i cijeloj njegovoj obitelji odbijen zahtjev za azilom u Njemačkoj,  je u razgovoru s policijom u Iraku, a kako prenose njemački mediji, priznao ubojstvo Susanne Feldmann. On se branio pričom kako su kobne noći oboje bili pod utjecajem alkohola i droga te da je došlo do svađe. Nakon što je žrtva zaprijetila policijom, Bashar je u panici počinio ubojstvo, stoji u njegovoj izjavi.

Majka osumnjičenog je u razgovoru za Deutsche Welle također izjavila da je njezin sin bio pod utjecajem alkohola ta da se ne sjeća što se dogodilo u noći u kojoj je ubijena Suasanne Feldmann.

Osumnjičeni će vjerojatno biti smješten u muški dio zatvora u Frankfurtu umjesto, kako bi to bilo uobičajeno, u istražni zatvor za mlađe punoljetne u Wiesbadenu što je obrazloženo povećanom opasnošću od samoubojstva.

Ova verzija događaja se ne poklapa s izjavama jednog svjedoka iz izbjegličkog smještaja u Wiesbadenu u kojom je bila smještena obitelj Bashar koji je policiji ispričao kako mu je osumnjičeni opisao počinjeno ubojstvo.

Slučaj Bashara potaknuo je niz rasprava o odnosu prema migrantima u Njemačkoj te posebice postupku prema onim osobama kojima je odbijen zahtjev za azilom a koje unatoč tomu nisu protjerane. Obitelji Bashar je zahtjev odbijen još krajem 2016. ali se trenutno vodi žalbeni postupak.

Bashar nije protjeran unatoč brojnim sukobima sa zakonom u Njemačkoj. U jednom trenutku bio je osumnjičen i za silovanje jedne jedanaestogodišnjakinje u izbjegličkom smještaju.

U susjednom Mainzu, iz kojeg potječe Susanne Feldmann, preko vikenda su organizirani brojni prosvjedi upereni protiv migrantske politike savezne vlade Angele Merkel a novi prosvjedi inicijative „Pokreni nešto“ pod sloganom „Merkel mora otići“,  su najavljeni i za ponedjeljak.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na rubu G7 samita u Kanadi rekla kako je pogođena patnjom koja je nanesena obitelji žrtve. (H)