Inovacijski centar Nikola Tesla – mjesto gdje će 150 ljudi naći posao

Izvor: ZG -magazin

Gordana Rusak ispred kluba zastupnika Bandić Milan 365 podsjetila je kako je zbog neriješenih imovinskih pravnih odnosa već ranije propao jedan slični projekt te je on preseljen u Rijeku

Na sjednici Gradske skupštine u ponedjeljak je jednoglasno usvojen zaključak o sklapanju Sporazuma o suradnji i iskazivanju interesa za realizaciju projekta Inovacijski centar Nikola Tesla. Sporazum će sklopiti Grad Zagreb, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Fakultet elektrotehnike i računarstva, a projekt će biti realiziran na lokaciji u Trnju, nakon rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Riječ je o površini od 3292 m2.

Prije samog izglasavanja riječ je zatražio predsjednik Skupštine dr. sc. Andrija Mikulić koji je okupljene podsjetio kako se u kolovozu susreo s aktualnim dekanom Mislavom Grgićem, ali i njegovim prethodnikom Nedjeljkom Perićem. Oni su tada, kaže Mikulić, »zatražili pomoć od Grada glede rješavanja imovinsko pravnih odnosa na gradskoj parceli, ali i pomoć oko ostvarivanja dva projekta«.

Riječ je o projektu inovacijskog centra Nikola Tesla, ali i o ACROSSu – Centru izvrsnosti za autonomne i kooperativne robotske sustave.

Predsjednik skupštine rekao je da se premalo novaca izvlači iz fondova Europske unije te ustvrdio kako je ovaj primjer jako dobar pokazatelj sinergije Grada Zagreba i države.

Istaknuo je da se projekt radi za sveučilišne generacije iza nas te kako ne sumnja u budućnost samog inovacijskog centra, no da pritom ne treba posebno isticati važnost Sveučilišta u Zagrebu.

Na njegove riječi se nadovezala gradska zastupnica dr. sc. Sandra Švaljek. Izrazila je zadovoljstvo što će ovo pitanje konačno biti riješeno. Smatra da posebne zasluge trebaju ići i bivšem dekanu Nedjeljku Periću, budući da on nikada od ove teme nije odustajao.

Napomenula je, međutim, kako je njezin je stav da ovaj projekt više pripada Velesajmu, je ondje može više funkcionalniji.

Gordana Rusak ispred kluba zastupnika Bandić Milan 365 podsjetila je kako je zbog neriješenih imovinskih pravnih odnosa već ranije propao jedan slični projekt, te je on preseljen u Rijeku. Istaknula je da je neopisivo sretna te kako se nada da ista sudbina neće dopasti i spomenuti projekt.

Za kraj se javio i gradski zastupnik Renato Petek koji je najavio da će klub SDP-a poduprijeti ovaj prijedlog. Zaključio je kako se nada kako će ovaj prostor postati mjesto razvoja za 150 ljudi, koji će ondje naći posao. (Matej Knežević – Zg-magazin)