Inicijativa One Croatia ujedinila Hrvate u svijetu za pomoć nakon potresa

Vrijednu donaciju medicinske i druge opreme, kao pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razornog potresa, na simboličan su način predali predstavnici inicijative One Croatia, koja je ujedinila donatore iz tridesetak udruga Hrvata iz SAD-a, Kanade, Australije i Japana.

Donacija se sastoji od uređaja za anesteziju, koji ujedno može poslužiti i kao respirator za sisačku Opću bolnicu “Dr. Ivo Pedišić”, vozila hitne pomoći dodatno opremljenog defibrilatorom i transportnim respiratorom za Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, te stotinu prepoznatljivih zaštitnih jakni za građevinske stručnjake, volontere Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

Ukupna vrijednost donacije je gotovo 1,5 milijuna kuna.

Zadovoljstvo što su mogli sudjelovati u uspješnoj humanitarnoj akciji, izrazili su veleposlanik Kanade u RH Alan Bowman i privremena zamjenica otpravnice poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH Caitlin Piper, a svečanosti primopredaje ispred županijskog Zavoda za hitnu medicinu u Sisku, bili su nazočni privremeni otpravnik poslova u u Veleposlanstvu Australije Daniel Joseph Emery, zamjenik šefa misije u Veleposlanstvu Japana Kaztumasa Miyazaki i drugi uzvanici.

Kako je rekao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Tomislav Fabijanić, novo vozilo, koje će biti locirano u Petrinji, svojom opremom i pogonom na sva četiri kotača, omogućit će pružanje pomoći i najudaljenijim pacijentima u svim vremenskim uvjetima. Univerzalni suvremeni uređaj za anesteziju, prema riječima ravnatelja sisačke Opće bolnice Tomislava Dujmenovića, važan je segment daljnjeg razvoja bolnice. Nova zaštitna oprema statičara, dodao je Josip Atalić, iz Centra za potresno inženjerstvo, statičarima će predstavljati dodatni poticaj da ustraju u svom radu.

Na donaciji je zahvalio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, dok je predsjednik zagrebačke podružnice Udruženja hrvatsko američkih stručnjaka (ACAP), u ime One Croatia, najavio nastavak suradnje s Hrvatima u svijetu i nove akcije. Kako je rečeno, u drugoj fazi slijedi opremanje hrvatskih vatrogasaca.

Udruženje hrvatsko američkih stručnjaka (ACAP) u suradnji s udrugama hrvatske dijaspore u svijetu već je prikupila oko 1200 pojedinačnih donacija vrijednih oko 223.000 dolara.

Visoki dužnosnici stranih zemalja, nakon svečanosti su razgledali sisačku Opću bolnicu čiji su svi odjeli stradali u potresu.