Inicijativa Kluba Sinjana: Dr. Marko Veselica mogao bi dobiti ulicu u Zagrebu

Ususret 50. godišnjici Hrvatskog proljeća, Klub Sinjana predložio je da se po dr. Marku Veselici nazove jedna ulica ili trg u Zagrebu.

“Prvenstveno se radi o časnom čovjeku, moralnoj vertikali, simbolu borbe za časne ideale. Marko Veselica od Hrvatske nije tražio ništa, dao joj je sebe, svoj život, snove…“, rekao je član upravnog odbora Kluba Sinjana Vladislav Veselica.

Dodao je da su prijedlog za imenovanje jedne zagrebačke ulice po tom velikanu hrvatske političke misli i djela ponovno uputili Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine.

“Tužno je da Grad Zagreb još nije prepoznao, poglavito u kontekstu kulture sjećanja, potrebu da se dr. sc. Marku Veselici dodijeli spomen u gradu čiji je zastupnik bio davne 1968. u Saveznoj Skupštini u Beogradu”, rekao je. 

Istaknuo je da su temeljne odrednice djelovanja dr. Marka Veselice bile ljubav prema svakom čovjeku, borba za istinu, pravdu i ravnopravnost svih ljudi i naroda naših područja i cijeloga svijeta.

Dr. Marko Veselica postao je vodeći hrvatskih disident u razdoblju od 1972. do 1990. i simbol borbe za samostalnu Hrvatsku koju je sanjao cijeli svoj život. Iako se stjecajem brojnih okolnost – primjerice putovnicu je dobio tek u travnju 1990.-  nije najbolje snašao u tek stvorenoj Republici Hrvatskoj, bio je zastupnik u Hrvatskom Saboru od 1995. do 1999. 

Podsjetio je da je dr. sc. Marko Veselica “zbog famoznog verbalnog delikta” proveo gotovo 12 godina u zatvorima bivše države, u Staroj Gradiški i Lepoglavi. Bio je prvooptuženi u procesima protiv hrvatskih proljećara iz kruga oko Matice hrvatske (Veselica, Gotovac, Tuđman, Đodan…) 1972. i dobio najveću kaznu od sedam godina strogog zatvora u Staroj Gradiški.

Po autoriziranim zapisnicima sjednice u Karađorđevu 1971. proglašen je “šefom kontrarevolucije” i državnim neprijateljem broj jedan, a njegov brat, dr. sc. Vladimir Veselica, državnim neprijateljem broj dva zbog stručne analize rastakanja hrvatskog nacionalnog bića i raspodjele dohotka u bivšoj državi.

Suđeno mu je isključivo zbog izgovorene riječi te je, po Amnesty Internationalu, 1976. i 1977.  Marko Veselica proglašen osuđenikom savjesti planete Zemlje.

Tijekom izdržavanja druge zatvorske kazne – suđeno mu je zbog intervjua “Der Spiegelu” 1980. u kojem je ukazao na neravnopravan položaja SR Hrvatske u ondašnjoj SFRJ – harvardska  podružnica Amnesty Internationala poslala je peticiju ondašnjim jugoslavenskim vlastima da se osuđenik savjesti planete Zemlje, dr.sc. Marko Veselica, pusti ranije sa izdržavanja kazne, što je odbijeno.

Klub Sinjana priopćio je i da je pokrenuo peticiju pa se doprinos inicijativi može dati na linku: https://bit.ly/3gbxaYu