Ini isporučene prve količine prirodnog plina iz bušotina kod Lendave

Foto: Hina

Ini su na temelju jednogodišnjeg ugovora isporučene prve količine sirovog prirodnog plina koji proizvodi Geoenergo iz bušotina kod Lendave u Sloveniji, a dnevne isporuke kretat će se na razini od oko 70.000 prostornih metara, izvijestili su u petak iz Ine.

Sirovi prirodni plin dolazi iz dviju bušotina na polju Petišovci nedaleko od Lendave u sjeveroistočnoj Sloveniji. Prethodno su Ina i Geoenergo ispunili sve tehničke, administrativne i zakonske preduvjete za realizaciju toga posla ugovorenog u srpnju 2016.

Plin se transportira se preko sustava proizvodnih plinovoda do centralne plinske stanice u Molvama na daljnju obradu i pripremu za komercijalnu upotrebu.

Ugovor o isporuci s Geoenergom sklopljen je na jednogodišnje razdoblje s mogućnošću produljenja s tim da je povezivanjem proizvodnog sustava u susjednoj Sloveniji s proizvodnim sustavom Ine u Hrvatskoj otvorena mogućnost za širu suradnju i u budućnosti, kaže se u priopćenju.

Inin direktor Odjela za istraživanje i proizvodnju nafte i plina Tvrtko Perković ocjenjuje kako je projekt značajan, jer povećava iskoristivost postojećih proizvodnih kapaciteta kojima kompanija raspolaže. Kaže da će se obrađeni plin plasirati na domaćem tržištu.

“Zadovoljstvo nam je što je ovime ostvarena i važna prekogranična suradnja na području energetike koja je u skladu s direktivama i politikama Europske unije kada je u pitanju zajednička energetska politika zemalja članica”,  izjavio je Perković.

Hina