Usprkos problemima s Agrokorom raste industrijska proizvodnja

U ovogodišnjem svibnju, u usporedbi sa svibnjem 2016., industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj, kalendarski prilagođena, zabilježila je rast za 3,3%, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je neočekivan i ohrabrujući podatak jer su makroekonomisti očekivali pad industrijske proizvodnje zbog krize u Agrokoru, nakon što je u travnju zabilježen njezin blagi pad.

Ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj u svibnju 2017. u usporedbi s travnjem 2017. zabilježila je rast za 2,4%, javlja HRT.

Nastavljem rast i potrošnje

Realni promet od trgovine na malo što su ga u svibnju 2017. ostvarili svi poslovni subjekti koji obavljaju tu djelatnost, bio je za 3,5% veći u odnosu na svibanj 2016., objavio je Državni zavod za statistiku.

U odnosu na travanj 2017. promet je bio realno veći za 0,5%  (sezonski i kalendarski prilagođeni podaci). Tako je nastavljen rast potrošnje već 33. mjesec zaredom.

Izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine dodatno potiču potrošnju, poručuju makroekonomisti. Podaci o maloprodaji važni su jer je osobna potrošnja najznačajnija komponenta bruto domaćeg proizvoda.

Broj zaposlenih porastao za 2%

Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,37 milijuna zaposlenih,  2% više nego mjesec dana prije, što predstavlja rast zaposlenosti treći mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Rast zaposlenosti treći mjesec zaredom u skladu je sa sezonskim kretanjima, s obzirom da zaposlenost uobičajeno počinje rasti u proljetnim mjesecima, a padati krajem ljeta, nakon turističke sezone.

Najviše je u svibnju, za 18,4%, porastao broj zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, a slijedila je djelatnost poslovanja nekretnina s rastom zaposlenosti za 4,7 posto.