Indeks DOP-a postaje Hrvatski indeks održivosti, natječaj otvoren do 25. listopada

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) četrnaestu godinu zaredom provode natječaj za ocjenjivanje dobrovoljnih održivih praksi hrvatskih poduzeća, koji je otvoren do 25. listopada, pri čemu je bivši Indeks DOP-a zamijenjen Hrvatskim indeksom održivosti – HRIO.

Metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj ove godine dobiva novo ruho, usklađujući se s najnovijim europskim direktivama, globalnim rejtinzima i ciljevima održivog razvoja, pa se tako nekadašnji Indeks DOP-a nadograđuje i modernizira te postaje Hrvatski indeks održivosti – HRIO, istaknuto je u srijedu u priopćenju HR PSOR-a.

Ravnateljica HR PSOR-a Mirjana Matešić u izjavi koja se prenosi u priopćenju podsjetila je da su se nagrade Indeksa DOP-a na temelju stare metodologije dodjeljivale 14 godina zaredom.

“U tom razdoblju došlo je do promjena u trendovima, standardima i očekivanjima prema korporativnoj održivosti, a mijenjala se i terminologija. Bilo je logično, uz osvježenje aplikacije, unaprijediti i metodologiju koja sada puno više odražava utjecaje koje kompanije moraju mjeriti i o njima izvještavati. U skladu s tim promjenama Indeks DOP-a dobio je i novo ime”, rekla je Matešić.

Hrvatski indeks održivosti jedini je rejting kojim se mjeri razina održivosti hrvatskih poduzeća, a u kojem godišnje ih sudjeluje više od stotinu, pri čemu imaju mogućnost dobiti objektivnu procjenu održivosti vlastitih poslovnih praksi, osvrt na usklađenost s najnovijim odredbama Europske unije te usporedbu s praksama drugih hrvatskih poduzeća u sedam osnovnih poglavlja: upravljanje, okoliš, radna okolina, ljudska prava, dječja prava, zajednica, naveli su iz HR PSOR-a.

Nagrade HRIO-a najuspješnijim poduzećima dodijelit će se u sklopu 13. Konferencije o održivom razvoju, nekadašnje Konferencija o DOP-u, koja će se održati 9. studenoga, a biti će dodijeljene u četiri kategorije – za velika, srednja, mala te javna poduzeća.