Incident na Baltiku: Bliski susret Suhoja-27 i NATO-ova F-16

Borbeni zrakoplov F-16 letio je iznad Baltičkog mora uz zrakoplov koji je prevozio ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, ali se umiješao ruski borbeni zrakoplov Suhoj-27 pa se F-16 udaljio, priopćila je u srijedu Rusija, dok NATO ima nešto drugačiju verziju događaja.

Baltičko more, piše Reuters, postalo je područje sve većih napetosti između Moskve i zapadnog vojnog saveza. Televizijski kanal ruskog ministarstva obrane prikazao je snimku zrakoplova F-16 koji leti paralelno sa zrakoplovom ruskog ministra obrane na vrlo maloj udaljenosti. Tada se ruski Suhoh-27 postavio između dva zrakoplova i nagnuo tako da su bili vidljivi projektili koje je nosio. F-16, za kojeg ruska strana ne zna kojoj zemlji pripada, tada je napustio taj zračni prostor.

NATO je priopćio da je u srijedu pratio tri ruska zrakoplova iznad Baltika, uključujući dva borbena zrakoplova koja nisu odgovarala na pozive zračne kontrole ili zahtjeve da se identificiraju. “Uobičajena praksa nalaže da kada god se neki zrakoplov približi zračnom prostoru NATO-a, Savez i nacionalne zračne snage se dižu u zrak kako bi pratile te letove”, priopćio je NATO.

“Kada zrakoplov NATO-a presretne drugi zrakoplov, identificira ga vizualno, održavajući sigurnu udaljenost cijelo vrijeme. Kada je to gotovo, zrakoplov NATO-a se udalji”, pojašnjava se u priopćenju. Također se dodaje da nisu imali informaciju tko je u zrakoplovima.