Incident militantnog dijela Torcide

Screenshot/Dnevno.hr/Cropix

Noćas se dogodilo nešto šta je neočekivano samo za neupućene i one koji uporno guraju glavu u pijesak. I ne, nije to započelo jučer.
Ta mržnja je iskazana već u prvom derbiju u Splitu kad je kamenovan autobus sa igračima Dinama.
Na prvoj utakmici u Maksimiru Torcida je na vrlo nekorektan način unijela na južnu tribinu neprimjerene transparente koji su poticali na mržnju što je najstrože zabranjeno.

Iz tog razloga Dinamo je kao organizator utakmice uputio dopis u Hajduk kako bi ih upozorio šta i pod kojim uvjetima od koreografije može biti uneseno na tribinu.
Torcida se na to oglušila i pokušali uči na stadion sa neprimjerenim transparentima i megafonom kojim bi vodilo navijanje. Pomoću njega je bilo poziva na mržnju. Iz protesta što Dinamo kao organizator to zabranio oko 2000 navijača ostalo je iz protesta ispod tribine.
Nakon završetka utakmice pod policijskom pratnjom oko 1600 njih pristiglih iz Dalmacije krenulo je prema Splitu. U pratnji je bilo policije iz više policijskih uprava.

Međutim kod odmorišta Desinec kolona se samoinicijativno zaustavila što je očito bilo planirano i horda od nekoliko stotina njih izletjelo je iz automobila i kombija te krenuli naoružani palicama u obračun sa policijom.

U toj koloni bilo je i žena i djece te naravno pravih navijača, a ne huligana koji su to sa strahom promatrali.
Policija je bila napadnuta i morali su se braniti i pucnjevima iz vatrenog oružja pri čemu je i ranjeno dvoje huligana, a nekoliko desetaka policajaca je povrijeđeno.

Nakon što je pristigla interventna policija situacija je smirena te je kolona nastavila put Splita baz uhapšenih huligana.
Po meni ovo više nije navijački folklor nego direktan napad na ustavno pravni poredak republike Hrvatske. Huligani koji su učestvovali u ovome moraju biti najstrože kažnjeni ako ne želimo slijedeći puta brojati mrtve.

Dosta je bilo popuštanja ekstremnim frakcijama navijačkih skupina i to ne samo Torcide koja je ovo jučer napravila nego i ostalih navijačkih skupina.
Ovo noćas je slika kako to izgleda kad klub ne osuđuje takvo ponašanje već ga na neki način i podržava. Dosta je da Hajduk bude taoc udruge Naš Hajduk jer je ovo pokazalo koje su njihove namjere.

D.Veseljak