Ina obustavila isporuku plina Petrokemiji

Ina je obustavila isporuku plina Petrokemiji, no doznajemo da će ona nastaviti s radom.

Oglasili su se iz sindikata EKN Petrokemija:

‘Od danas ujutro u 6.00 sati Petrokemija preuzima ukupne količine plina od samo jednog dobavljača – Prvog plinarskog društva. Kao što smo i najavili INA je obustavila isporuku plina Petrokemiji. Do zastoja u proizvodnji Petrokemije nije došlo i svi pogoni rade sigurno i stabilno. Dinamika proizvodnje i isporuke robe kupcima nije upitna.

Ova situacija će potrajati još nekoliko dana i vjerujemo da će se nakon jučerašnjih razgovora koji su vođeni u Vladi RH stanje u potpunosti normalizirati. Očekujemo da se INA vrlo brzo ponovno uključi u opskrbu plinom Petrokemije Kutina.

U ovom trenutku sindikati i branitelji Petrokemije neće poduzimati nikakve dodatne aktivnosti jer smo uvjereni kako će se u danima koji su pred nama intenzivirati rad na pronalaženju rješenja koja će osigurati dugoročniju stabilnost poslovanja.

U ovom trenutku obustava isporuke plina je znakovita, ali ne i presudna činjenica koja je pravodobnom reakcijom Uprave i Nadzornog odbora premošćena. Važnije od toga je privođenje kraju procesa dokapitalizacije na kojoj su i Vlada i Uprava i Nadzorni odbor uz potporu sindikata i branitelja radili gotovo cijele prošle godine. Odluke u tom smislu bit će donesene u razumnom roku koji neće dovesti u pitanje opstanak proizvodnje mineralnih gnojiva u Petrokemiji. Hoće li se u taj procesu uključiti i INA d.d. ili neće apsolutno je nebitno. Dokapitalizacija će se provesti s njima ili bez njih’, navode u priopćenju.

Ina je jučer poslijepodne objavila da će isporučivati prirodni plin Petrokemiji, ako ta kutinska tvrtka bude plaćala svoje račune.

“Zbog neplaćenih isporuka prirodnog plina i neispunjavanja financijskih odredbi ugovora o kupoprodaji plina, a u svrhu zaštite svojih poslovnih interesa, primorana razmotriti mogućnosti nastavka opskrbe Petrokemije prirodnim plinom. Svjesni poteškoća koje Petrokemija ima s likvidnošću podsjećamo kako je Ina do sada u više navrata izlazila ususret toj kompaniji te smo otvoreni za pronalazak obostrano prihvatljivog rješenja”, priopćili su kasno poslijepodne iz Ine.

Problemi s opskrbom Petrokemije plinom bili su i tema poslijepodnevnog sastanak u Vladi s Upravom i Nadzornim odborom tvrtke što je novinarima u Saboru potvrdio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Nastavlja se proces dokapitalizacije i mislim kako je ključno da svi akteri sudjeluju do kraja i da se nađe dugoročno održivo rješenje”, izjavio je premijer na upite novinara o aktualnoj situaciji u Petrokemiji.

U izjavi za HRT predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač je istaknuo da kutinska tvrtka neće zaustavljati proizvodnju, te kako nema eksalacije po pitanju bilo kakvog prekida ili problema s isporukama kupcima.

Kontinuirano i u stalnoj smo komunikaciji s Inom te radimo na pronalaženju rješenja, naglasio je Popijač.