Ina na 30 maloprodajnih mjesta skuplja otpadno jestivo ulje

Izvor: INA

Ina je u ponedjeljak predstavila svoj pilot projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja, koji je pokrenut na 30 odabranih Ininih maloprodajnih mjesta u središnjoj Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko devet milijuna litara otpadnog jestivog ulja, više od dvije litre po stanovniku, a njegovo recikliranje postaje lakše nego ikada”, ističu iz Ine u priopćenju.

Iz Ine pozivaju građane koji već recikliraju otpadno jestivo ulje ili će to tek početi da na jednoj od odabranih lokacija dođu po svoj besplatni Ina lijevak i tako si olakšaju prikupljanje ulja u vlastitim kućanstvima.

Direktorica Naprednih tehnologija i razvoja proizvoda u Ini Tea Tonković Pleša ističe kako za odlaganje otpadnog jestivog ulja “više nije potrebno tražiti dvorišta za reciklažu već je to moguće učiniti kada dođete točiti gorivo, opskrbiti se namirnicama ili jednostavno dok se vozite na posao.

Na predstavljanju Inine nove “zelene” usluge u ponedjeljak na benzinskoj postaji Maksimirska-sjever u Zagrebu bili su i poznati domaći blogeri o hrani Željka Gulan i Darko Kontin koji su uz ostalo naglasili da otpadno ulje može biti korisno, a ujedno i štetno za okoliš te kako svi skupa moramo biti svjesni da otpadnom jestivom ulju nije mjesto u odvodu.

Predsjednik Udruge za održivi razvoj Hrvatske Matija Hlebar ističe potrebu za recikliranjem svih vrsta otpada pa tako i otpadnog jestivog ulja.

“Otpadnom jestivom ulju nikako nije mjesto u odvodu. Iako je biorazgradivo, ako završi u okolišu u većim količinama privremeno može onečistiti tlo i ugroziti rast bilja, a u vodi može ugroziti i životinjski svijet jer se hvata na dlaku i perje. Istovremeno, ono je i vrijedna sirovina jer se reciklirano jestivo ulje može koristiti u proizvodnji bio dizela, sapuna, deterdženata i sintetskih guma”, kaže Hlebar.

Iz Ine ističu kako će otpadno jestivo ulje prikupljati u skladu s važećim zakonskim propisima, a odvoz kontejnera s Ininih maloprodajnih mjesta i daljnje zbrinjavanje obavljat će tvrtka Agroproteinka, koja ima dozvolu za gospodarenje otpadom na području Republike Hrvatske, a s kojom Ina surađuje na ovom pilot projektu.

U idućih godinu dana Ina će ispitati kako tržište reagira na ovakvu mogućnost te donijeti konačnu odluku o nastavku projekta prikupljanja otpadnog jestivog ulja, najavljuje se u priopćenju Ine.
HINA