Imunolog o omrikonu : “Mislim da je vrlo vjerojatno taj soj već negdje blizu nama, ako ne i kod nas”

Među 61 putnikom koji je u Nizozemsku stigao iz Južne Afrike, njih 13 ima novu varijantu omikron.

“Uzorci koji su uzeti prilikom testiranja putnika prebačeni u drugi laboratorij i bit će sekvencirani”, kazao je Harm Groustra, glasnogovornik regionalne nizozemske zdravstvene uprave, prenosi N1.

Sekvenciranjem se dozna je li riječ o novoj varijanti ili ne. Talijanski znanstvenici objavili su prvu fotografiju omikrona i usporedili je s deltom. Na proteinu šiljka ima oko 30 mutacija, zbog čega se smatra opasnijom. Zbog omikrona stroža pravila za ulaske u mnoge zemlje. Velika Britanija traži PCR test do kraja drugog dana nakon dolaska i samoizolaciju do rezultata.

“Prilično je jasno da bez obzira na utjecaj nove varijante, ako ste cijepljeni, a posebno ako ste primili booster dozu, vaš imunološki odgovor će biti jači. Od danas ćemo ‘boostati’ kampanju za booster dozu”, kazao je Boris Johnson, britanski premijer.

Zbog omikrona u Izraelu uvode protuterorističku tehnologiju za praćenje telefona kako bi spriječili širenje nove varijante, naručuju 10 milijuna kompleta PCR testova.

“Skratio sam svoje praznike u Istanbulu i vratio se ranije. Rezervirao sam sinoć novi let i vratio se prije donošenja novih odluka”, kazao je Nezar Al-Twna, povratnik u Izrael iz Istanbula.

Prvi europski slučaj pojavio se u Belgiji, a broj država samo raste. Slučajevi su potvrđeni u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj, Češkoj, sumnja se na Austriju, potvrđen je omikron i u susjednoj Italiji.

Od trenutka kad cirkulira u Engleskoj, Italiji ili Belgiji, vjerojatno je da su slučajevi i ovdje u optjecaju, identificirat ćemo ih i usporiti njihovo širenje i cirkulaciju koliko god možemo”, kazao je Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.

“U Hrvatskoj još nije detektirana. Mi kontinuirano pratimo i testiramo uzorke koje pristižu na gensku strukturu virusa. Nastavit ćemo to raditi, kao i do sada i razmjenjivati informacije s međunarodnim tijelima kojima, zapravo tako se i koordinirano pristupa praćenju ovih mutiranih varijanta da bi svi bili zajedno uključeni”, kazala je za RTL Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci Pero Lučin kaže cjepivo će djelovati – pitanje je koliko, a količina virusa koji se udahne znatno utječe na tijek kliničke slike.

“Mislim da je vrlo vjerojatno da je taj soj već negdje blizu nama, ako ne i kod nas. A što bi to promijenilo, pa ja mislim da ne bi puno. Ono što nam ostaje u borbi s ovim virusom je držati distancu, izbjegavati zatvorene prostore i izbjegavati velika okupljanja u zatvorenim prostorima. To vrijedi i za ovaj soj”, kazao je Lučin.

Liječnici iz Južne Afrike poručuju da se zaraženi uglavnom žale na bolove u tijelu i umor, dakle blaža klinička slika i to riječ je o mlađim ljudima.

D.Prša/Glas Istre