Povezite se

Politika

Imovinske kartice političara: HDZ-ovci prednjače, stanovi, vikendice, auti, satovi…

Objavljeno

-

Kako je bolno popunjavanje imovinskih kartica političarima, bilo našim, domaćim ali i stranim. A zašto ? Jer moraju navesti sve što posjeduju oni i članovi njihove uže obitelji. U pamećenju su nam afere oko imovinskih kartica Ive Sanadera i Nadana Vidoševića, sa vilama, imanjima, jahtama, skupocjenim slikama, satovima, lovačkim trofejima ….

Danas u vrhu hrvatske politike nije aktivan nitko u rangu HDZ-ovog Stjepana Fiolića ili “kralja mandarina” Stipe Gabrića Jambe, no hrvatska politika i dalje ima svoje bogataše čije su imovinske kartice nakrcane nekretninama, novcem, dionicama i skupim automobilima, piše Slobodna Dalmacija. Stoga, evo popisa najbogatijih hrvatskih političara i njihove imovine.

Ne stoji loše ni Vodičanka Branka Juričev Martinčev, također saborska zastupnica HDZ-a, čija ukupna vrijednost imovine prelazi 11 milijuna kuna. Ona ima solidan mjesečni prihod od imovinskih prava (13.766 kuna), plaću od 18.468 kuna, kuću u Vodicama vrijednu 2,1 milijun kuna. S mužem je suvlasnica dvaju poslovnih prostora, građevinskog zemljišta od 7000 metara kvadratnih vrijednosti tri milijuna kuna. Tu su još voćnjak, šuma i građevinsko zemljišta vrijedno pola milijuna kuna. U dionicama Ine i T-Mobilea skupila je 160.000 kuna.

Lovro Kuščević, najbogatiji ministar u sadašnjoj vladi, prijavio je kuću s okućnicom u Nerežišćima na Braču vrijednu šest milijuna kuna. Još jedna kuća vrijedna je 200.000 kuna. Kuščević ima i šumu vrijednu 150.000 kuna, građevinsko zemljište u vlasništvu supruge vrijedno 900.000 kuna i još jedno od 400 tisuća kuna, vinograd i nekoliko apartmana od kojih njegova obitelj uprihodi 120.000 kuna. Ministri Tolušić i Marić nisu mu “ni do koljena” unatoč velebnim kućama od 330 kvadrata iz kojih je u imovinskim karticama uspio nestati 121 kvadrat “roštilja” i “vikendica“ u Živogošću.

Među najbogatijim hrvatskim političarima je i primoštenski načelnik Stipe Petrina, koji je vlasnik ili suvlasnik dvije kuće i građevinskog zemljišta u Primoštenu i kuće u Zagrebu ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna. U svojoj imovinskoj kartici je naveo i poslovni prostor, poljoprivredno zemljište i druge nekretnine.

Vrijednu imovinu ima i zastupnica Glasa i bivša predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Ima stan u Zagrebu od 140 kvadratnih metara procijenjene vrijednosti 1,3 milijuna kuna i kuću od 60 kvadrata u Buzetu vrijednu 450.000 kuna. Njezin suprug vlasnik je kuće od 300 kvadrata, također u Buzetu, vrijedne dva milijuna kuna. Bračni par posjeduje i umjetničke slike vrijedne 400.000 kuna, a imaju i ušteđenih 70.000 eura i 13.200 švicarskih franaka. Njezin suprug, Amerikanac litavskog podrijetla, ima 900.000 naslijeđenih dolara.

Nekretninama se može pohvaliti i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Suvlasnik je kuće u Splitu od 270 kvadratnih metara procijenjene vrijednosti 1,5 milijun kuna, koju je naslijedio. Njegova supruga vlasnica je kuće sa okućnicom u Splitu od 185 kvadrata procijenjene na tri milijuna kuna koju je također naslijedila. Ona je suvlasnica i šume, vinograda i stana, dok on ima i udio u PBZ novčanom fondu od 40.544 kune, ulje na dasci vrijedno 80.000 kuna, te motocikl Piaggio NRG i automobil Hyundai LX.

Bivši SDP-ov ministar Mirando Mrsić također ne spada u siromahe, no njegovo bogatstvo se uglavnom temelji na zaradi njegove supruge Dijane Šucbah. Ona, naime, ima ušteđevinu od 950 tisuća eura, a bila je i vlasnica farmaceutske tvrtke koju je prodala korporaciji Shire. D.Prša/Nacionalno

Politika

Domovinski pokret: Fotografiranje sa Škorom ne znači i postanak dijela platforme

Published

on

Domovinski pokret Miroslava Škore poručio je u ponedjeljak da pozdravlja razgovore sa svim akterima koji imaju ideju kako promijeniti Hrvatsku nabolje, no i kako to ne znači i da će svatko tko se fotografira sa Miroslavom Škorom nužno postati dio platforme Domovinskog pokreta.

“U povodu brojnih upita o značenju fotografije gospodina Stjepe Bartulice s Miroslavom Škorom i Timom Oreškovićem, izvještavamo javnost kako Domovinski pokret pozdravlja razgovore sa svim akterima koji imaju ideju kako promijeniti Hrvatsku nabolje, no to ne znači i da će svatko tko se fotografira s Miroslavom Škorom nužno postati dio platforme Domovinskog pokreta”, stoji na facebok stranici Domovinskog pokreta.

Poručuju i da ih veseli što okupljaju širok spektar kvalitetnih ljudi, bilo kao kandidate na listama, bilo kao savjetnike u izradi programa za razna područja, a o konkretnim imenima i njihovim ulogama javnost će, dodaju, biti pravovremeno obaviještena.

Ucitavanje vijesti

Politika

Nikola Mažar: ” HDZ sve jači, osjeti se to u zraku, ne samo u Vukovaru nego u cijeloj Slavoniji

Published

on

Nikola Mažar/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Povjerenik za vukovarski HDZ Nikola Mažar u N1 Studiju uživo rekao je da HDZ u Vukovaru trenutno ima više od 1500 članova i da svakodnevno dobiva pozive brojnih simpatizera i članova, koji se žele uključiti, odnosno aktivnije sudjelovati u kampanji.

„Osjeti se to u zraku, HDZ je sve jači, ne samo u Vukovaru nego u cijeloj Slavoniji. Vukovarci su mudri i pametni, trpjeli su puno, a imaju i inat, znat će procijeniti tko je onaj tko donosi prosperitet, mir i zajedništvo“, poručio je.

U polemike oko Penave nije htio ulaziti, poručio je tek da svatko ide svojim putem, i da, iako HDZ više nema vlast, izbori su već dogodine, a HDZ snažan.

„HDZ je imao nekoliko teških udara, sjetite se da je pokušan i puč, a svaki put smo izašli sve jači i snažniji“, rekao je uz poruku da će, nakon što pobijede na izborima, odlučiti s kim će u koaliciju.

Na temu ratnih zločina, rekao je da neće mirovati dok se posljednji nestali ne pronađe.

„To je bolna tematika, još se traže i iz drugog svjetskog rata počinitelji zločina, potrebno je vrijeme“, zaključio je i ponovio sve što je učinjeno za mandata ove Vlade.

Za ćirilicu, poručio je, još u Vukovaru nije vrijeme.

„Ja sam bio na prosvjedima protiv uvođenja ćirilice, Milanović je htio napraviti kaos i iskoristiti Vukovar. Nije još vrijeme. Preduvjet je da se pronađu svi nestali i vrati mir, a onda možemo razgovarati“, poručio je i naglasio da će voditi afirmativnu i kampanju zajedništva, a o svojoj kandidaturi na lokalnoj razini kaže da će razmišljati nakon parlamentarnih izbora, prenosi N1.

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković pojasnio bit Jandrokovićeve poruke Raspudiću

Published

on

Na svečanosti uručenja ugovora važnih za Grad Zadar predsjednik Vlade Andrej Plenković tom je prigodom odgovarao i na pitanja novinara i komentirao kampanju za predstojeće parlamentarne izbore, koji će se održati 5. srpnja.

Plenković je komentirao reakciju predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, koji je na izjavu Nina Raspudića da ulazi u politiku i da će loviti Jandrokovića, rekao da on ima troje djece s istom ženom.

“Nisam ja primijetio da gospodin, dok je bio u poziciji van politike i kritike, da je štedio bilo koga u politici pa pretpostavljam da neće valjda prvi dan zaplakati ako dobije neki odgovor”, rekao je Plenković.

“Pročitajte što je pisao o Jandrokoviću i meni, kad to vidite, onda ćete znati o čemu govorim. Riječ je o licemjerstvu, to je bit Jandrokovićeve poruke”, istaknuo je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije