Povezite se

Politika

Imovinske kartice političara: HDZ-ovci prednjače, stanovi, vikendice, auti, satovi…

Objavljeno

-

Kako je bolno popunjavanje imovinskih kartica političarima, bilo našim, domaćim ali i stranim. A zašto ? Jer moraju navesti sve što posjeduju oni i članovi njihove uže obitelji. U pamećenju su nam afere oko imovinskih kartica Ive Sanadera i Nadana Vidoševića, sa vilama, imanjima, jahtama, skupocjenim slikama, satovima, lovačkim trofejima ….

Danas u vrhu hrvatske politike nije aktivan nitko u rangu HDZ-ovog Stjepana Fiolića ili “kralja mandarina” Stipe Gabrića Jambe, no hrvatska politika i dalje ima svoje bogataše čije su imovinske kartice nakrcane nekretninama, novcem, dionicama i skupim automobilima, piše Slobodna Dalmacija. Stoga, evo popisa najbogatijih hrvatskih političara i njihove imovine.

Ne stoji loše ni Vodičanka Branka Juričev Martinčev, također saborska zastupnica HDZ-a, čija ukupna vrijednost imovine prelazi 11 milijuna kuna. Ona ima solidan mjesečni prihod od imovinskih prava (13.766 kuna), plaću od 18.468 kuna, kuću u Vodicama vrijednu 2,1 milijun kuna. S mužem je suvlasnica dvaju poslovnih prostora, građevinskog zemljišta od 7000 metara kvadratnih vrijednosti tri milijuna kuna. Tu su još voćnjak, šuma i građevinsko zemljišta vrijedno pola milijuna kuna. U dionicama Ine i T-Mobilea skupila je 160.000 kuna.

Lovro Kuščević, najbogatiji ministar u sadašnjoj vladi, prijavio je kuću s okućnicom u Nerežišćima na Braču vrijednu šest milijuna kuna. Još jedna kuća vrijedna je 200.000 kuna. Kuščević ima i šumu vrijednu 150.000 kuna, građevinsko zemljište u vlasništvu supruge vrijedno 900.000 kuna i još jedno od 400 tisuća kuna, vinograd i nekoliko apartmana od kojih njegova obitelj uprihodi 120.000 kuna. Ministri Tolušić i Marić nisu mu “ni do koljena” unatoč velebnim kućama od 330 kvadrata iz kojih je u imovinskim karticama uspio nestati 121 kvadrat “roštilja” i “vikendica“ u Živogošću.

Među najbogatijim hrvatskim političarima je i primoštenski načelnik Stipe Petrina, koji je vlasnik ili suvlasnik dvije kuće i građevinskog zemljišta u Primoštenu i kuće u Zagrebu ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna. U svojoj imovinskoj kartici je naveo i poslovni prostor, poljoprivredno zemljište i druge nekretnine.

Vrijednu imovinu ima i zastupnica Glasa i bivša predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Ima stan u Zagrebu od 140 kvadratnih metara procijenjene vrijednosti 1,3 milijuna kuna i kuću od 60 kvadrata u Buzetu vrijednu 450.000 kuna. Njezin suprug vlasnik je kuće od 300 kvadrata, također u Buzetu, vrijedne dva milijuna kuna. Bračni par posjeduje i umjetničke slike vrijedne 400.000 kuna, a imaju i ušteđenih 70.000 eura i 13.200 švicarskih franaka. Njezin suprug, Amerikanac litavskog podrijetla, ima 900.000 naslijeđenih dolara.

Nekretninama se može pohvaliti i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Suvlasnik je kuće u Splitu od 270 kvadratnih metara procijenjene vrijednosti 1,5 milijun kuna, koju je naslijedio. Njegova supruga vlasnica je kuće sa okućnicom u Splitu od 185 kvadrata procijenjene na tri milijuna kuna koju je također naslijedila. Ona je suvlasnica i šume, vinograda i stana, dok on ima i udio u PBZ novčanom fondu od 40.544 kune, ulje na dasci vrijedno 80.000 kuna, te motocikl Piaggio NRG i automobil Hyundai LX.

Bivši SDP-ov ministar Mirando Mrsić također ne spada u siromahe, no njegovo bogatstvo se uglavnom temelji na zaradi njegove supruge Dijane Šucbah. Ona, naime, ima ušteđevinu od 950 tisuća eura, a bila je i vlasnica farmaceutske tvrtke koju je prodala korporaciji Shire. D.Prša/Nacionalno

Politika

Crnogorac: “Odlazak Miloševića izazvao lavinu nezadovoljstva unutar srpske zajednice u Hrvatskoj”

Published

on

Predsjednik Saveza srpskih udruga Hrvatske Dragan Crnogorac prozvao je u petak institucije srpske zajednice jer uoči proslove Oluje u Kninu nisu održane tribine na kojima bi se čulo mišljenje običnih ljudi, ocijenivši da je u srpskoj zajednici na djelu “demokratura”.

Crnogorac je poručio kako je došlo vrijeme da se unutar zajednice čuju i druga mišljenja i stajališta, dodajući kako su brojni članovi njihove zajednice izrazili negativan stav u pogledu odlaska predstavnika srpske manjine na proslavu Oluje u Knin.

Znakovitim smatra to što institucije srpske zajednice nisu uoči proslave u Kninu provele tribine ili skupove kako bi se čulo mišljenje običnih ljudi.

Drži da srpskoj zajednici neće biti bolje zbog toga što je potpredsjednik Vlade i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević nazočio proslavi Oluje u Kninu.

Crnogorac je rekao da je odlazak Miloševića izazvao lavinu nezadovoljstva unutar srpske zajednice u Hrvatskoj.

„Čuli smo poruke iz Srbije kao i poruke Srba iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, ali nismo čuli poruke Srba iz Hrvatske”, kazao je Crnogorac, dodavši kako on osobno smatra da predstavnici srpske manjine nisu trebali otići na proslavu Oluje.

Najavio je i kako će se u organizaciji Saveza srpskih udruga Hrvatske, koje je osnovano prošle godine, u ponedjeljak, 17. kolovoza održati skup na temu “Položaj Srba u Hrvatskoj danas i sutra”.

Ucitavanje vijesti

Politika

Milošević: “Marširanje crnokošuljaša, uzvikivanje “za dom spremni”, pjevanje ustaških pjesama sigurno nisu slika Hrvatske kakvu u budućnosti želimo”

Published

on

Boris Milošević, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava te član Predsjedništva SDSS-a, dao je intervju za Glas Slavonije. Rekao je da reakcije na njegov odlazak u Knin još uvijek traju.

“Važno mi je da sam imao i osjetio podršku u namjeri da zajedno s Vladom mijenjamo društvo nabolje, da krenemo u budućnost s razumijevanjem jednih i drugih, bez omalovažavanja bilo čije žrtve. Sve to, moj dolazak u Knin, premijerov govor i druge geste, neće imati smisla ako se stane samo na tome, ako to ne bude jasno utvrđena politika Vlade. Prije svega građenjem dobre atmosfere u društvu u kojoj će biti moguće pomirenje i otvoren dijalog bez predrasuda i krivih pogleda zbog različite nacionalnosti”, rekao je Boris Milošević za Glas Slavonije.

Priznao je da je pritisak bio velik, i politički i medijski, te da je bilo niz negativnih reakcija. “Išao sam s dobrom namjerom i otvorena srca i u ovom trenutku smatram da nisam pogriješio. Ali prava ocjena bit će moguća tek s odmakom vremena, kada budemo znali što je moj dolazak u Knin sve pratilo i je li Vlada cijeli mandat vodila politiku pomirenja i smirivanja međunacionalnih tenzija u društvu”, dodao je.

Istaknuo je da je govor premijera Andreja Plenkovića za njega bio “ljekovit”: “Ono što posebno smatram važnim jest što je istaknuo kako Srbi ne doživljavaju Oluju na isti način kao i hrvatski narod i iskazao razumijevanje za to bez osude. Smatram sve to bitnim za Srbe u Hrvatskoj s obzirom na to da u dosadašnjem državnom službenom narativu nije bilo mjesta za priču djece Oluje, djece iz kolone, a to su danas odrasli ljudi, građani Republike Hrvatske. Sad se čuje i uvažava i njihovo iskustvo.”

Smatra da je dovoljno problema prošlo da se o toj temi može normalno razgovarati prihvaćajući razlike. Pozdravlja odlazak u Grubore i Varivode jer se “time odaje poštovanje nevinim starcima, građanima Republike Hrvatske ubijenima kada više nije bilo nikakvog razloga za ubijanje”, no ističe da nije bilo nikakvog uvjetovanja.

“I sam kao potpredsjednik Vlade i kao čovjek osuđujem i izražavam pijetet prema svim žrtvama, pa tako i hrvatskim, i osuđujem sve ratne zločine”, dodao je.

Odluka o podršci HDZ-u bila je, kaže, jednoglasna. “Nakon što je postalo jasno da ekstremna desnica nije ostvarila rezultat kakvom se nadala i da ne može utjecati na formiranje Vlade, za nas nije bilo previše dilema. Svima je bilo prirodno da nastavimo suradnju s partnerima koji su nam poznati i s kojima smo surađivali prethodne četiri godine. Nije to uvijek bila lagana suradnja, ali smatrali smo kako je to najbolje za srpsku zajednicu u Hrvatskoj i društvo u cjelini”, rekao je Milošević dodajući da reakcije iz Srbije nisu neočekivane:

“Očekivao sam da neće biti podrške ni razumijevanja, a nije me iznenadila ni razina osude ni količina uvreda. Prva polovina 90-ih je razdoblje od kojeg se Srbi u Hrvatskoj nikad neće oporaviti. Nije tu u pitanju samo Oluja, koja je samo po sebi bila najveće stradanje i egzodus. Danas je Srba oko 400.000 manje nego 1991., ostala nas je samo trećina u odnosu prema prijeratnim brojkama.”

Od Srbije očekuje podršku u ostvarivanju prava i razvijanju projekata koji su od interesa za zajednicu i idu prema očuvanju identiteta zajednice: “Bilo kakva podrška Srbije treba biti u skladu s unutarnjim propisima RH i međunarodnim pravom. To je legitimno i ne bi smjelo biti sporno.”

Komentirao je i korištenje pozdrava Za dom spremni u javnom prostoru.

“Moj stav, koji sam više puta iznosio i u Hrvatskom saboru, jest da pozdravu “za dom spremni” treba oduzeti pravo javnosti, samo sa strukom treba vidjeti koji bi način bio najbolji. To je pitanje osjetljivo i dijeli društvo iako zapravo nema nikakvih dilema čiji je to pozdrav i koliko je on neprihvatljiv. Osnovno polazište za raspravu o tom pozdravu treba nam biti stav Ustavnog suda da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Stajalište Vijeća za suočavanje s prošlošću, koje je zauzelo stav da se on koristi isključivo u komemorativne svrhe, nije pravna norma na temelju koje bi sudovi i druge državne institucije mogle zauzimati svoje stavove, iako se to događa. Problem s takvim stajalištem Vijeća je što se ono u velikoj mjeri zloupotrebljava. Marširanje crnokošuljaša, uzvikivanje “za dom spremni”, pjevanje ustaških pjesama sigurno nisu slika Hrvatske kakvu u budućnosti želimo”, rekao je za Glas Slavonije.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković svim silama, nepokajane, neprocesuirane, prljave, neoprane od miloševićevog velikosrpskog fašizma, gura, vuče i nosi u EU.. Eh..nećeš…

Published

on

Saborski zastupnik, umirovljeni general Željko Sačić opet se osvrnuo na obljetnicu VRO “Oluja”, potpredsjednika Vlade Miloševića, premijera Vlade Plenkovića ali na političke, zakulisane igre koje sve vode, u kako kaže tkz. srpsko hrvatskoj Vladi.

Evo što je poručio Željko Sačić:

Boris Milošević, predsjednik aboliranog sdssa i potpredsjednik Vlade RH (ne zato što je posebno sposoban, nešto jako pametan, izniman u nečemu za opće dobro, već samo zato sto je – “Srbin”, i samo zbog toga zadužen je u ovoj koalicijski srpsko hrvatskoj Vladi za “društvene djelatnosti” (Čitaj za: cenzuru, razvodnjavanje, nadzor, preodgoj i “vaspitanje” Hrvata) iako sa zelučanim problemima, na javnu molbu Plenkovića (više dana ponavljanu), ipak se (sramežljivo i samozatajno) ukazao na 25.obljetnicu ” Oluje” u Kninu..

Ali je u dosluhu i po Pupovčevom planu, radi “ravnoteže” poslao svojeg potpredsjednika sdssa Dejana Mihajlovića (aktualnog načelnika (po zlu poznate) hrvatske općine Krnjak) u Srijemsku Raču.. Gdje se “Oluja” “komemorira” sa Vučićem, Irinejom, Vulinom i sl. kao “najveći genocid i etničko čišcenje Srba iz svojih vekovnih ognjišta od vremena NDH”…Pa sad, u toj političkoj šizofreniji, u Plenković-Pupovčevoj režiji i koaliciji, kako graditi, i s kim – miran život, suživot, tzv.”pomirbu”, okrenuti u “budućnost, sa zaboravljenom (četničkom) prošlošću”.

Kad je oni (sada čak i u Vladi RH) nikako ne žele samokritički, sa pokajanjem, naknadom ratne štete, razminiranjem (od njih mino zagađene) Hrvatske, dostavom podataka o nestalim našim herojima i civilima koje su nevine pobili, dostavom opljačkanog blaga i arhiva i sa molbom za oprost, od Hrvata -prihvatiti ???

A Plenković ih svim silama, takve nepokajnane, neprocesuirane, prljave, neoprane od miloševićevog velikosrpskog fašizma, gura, vuče i nosi u EU.. Eh..nećeš…

Ucitavanje vijesti

Najčitanije