“Imamo 22 vrhunska igrača, koga god stavim neću pogriješiti”

FaH

Izbornik Dalić na konferenciji za medije u Moskvi.

“Mislim da smo zasluženo pobijedili, bili smo bolja momčad u drugom dijelu i produžecima. Stalno govorimo o respektu kojeg pokazujemo svim suparnicima, očekujemo da i oni pokažu respekt prema nama”, rekao je Dalić.

“Iza njega je teška sezona u Interu, ima puno olakotnih okolnosti”, rekao je Dalić govoreći o Perišiću, ali je naglasio da ga reprezentacija i dalje treba.

“Nitko nas nije svrstavao u svjetsku grupu. Mi smo po svim stvarima svjetsko čudo, i neka to čudo traje i dalje”, poručio je.

Dalić je otkrio i kako Messija smatra najboljim igračem na svijetu.

“Sve ekipe koje su svoju nadu polagale u velike igrače rano su otišle kući. Ekipe koje su se išle dokazivati su ostale duže. Možda je ovo SP jedno od najčudnijih ikad, s obzirom na to tko je sve ispao u ranoj fazi. Ovo SP je pokazalo koliko je nogomet napredovao i da nema lakih pobjeda i velikih rezultata. Uvijek zagovaram tim i ovo prvenstvo je to pokazalo, da pojedinci ne mogu sve rješavati sami, da momčad mora biti složena od dobrih igrača, ali i da mora biti cjelina. I mi smo imali sjajne igrače, ali nismo nikad prošli grupu. Ekipa, zajedništvo, to je ono što nosi rezultat” kaže izbornik.

Vidi li sličnost s Grčkom 2004.?

“Vidim, nitko nije vjerovao ni u njih tada. Sve su prolazili kroz penala ili prekide, nije bilo velike pobjede. Imali su zajedništvo, na kraju su zasluženo bili europski prvaci. AKo je to bio sličan put, neka se ponovi i ove godine”, rekao je izbornik.

Na pitanje što ga je formiralo kao trenera, rekao je: “Moj učitelj i mentor bio je Ćiro Blažević. Evo, poklopilo se da sam ga nadmašio. On je bio treći, ja sam kao izbornik najmanje drugi. Velika mi je čast da sam mogao raditi s njim i učiti od njega. Kao nogometaš prošao sam kroz ruke 10-ak trenera, od sviju sam nešto naučio i na kraju izgradio svoj stil. Uzimao sam ono što je bilo najbolje, svoj način rada sam modificirao, lijepo je naučiti od drugih, ali mora se izgraditi svoj način radda i biti siguran u njega. Najvažnije je da čovjek ne posustane. Svoj stil i način rada sam izgradio sam”, rekao je.

O postavi koju će poslati na teren u nedjelju, rekao je: “Ne znam tko će biti zdrav, tko će biti spreman. O tome ne govorim puno, moji igrači to znaju, ali ne govorimo javnosti. Ne zato što nešto krijem, nego takva mi je praksa. Imamo 22 vrhunska igrača i koga god da stavim neću pogriješiti.”

Kakva je situacija s igračima?

“Sinoć su bili umorni i veseli, tako da prava situacija bude sutra ujturo. Radimo na terapijama, relaksaciji… Nemamo pravo stanje igrača, nadam se da će biti sve ok. Sinoć su proslavili ulazak u finale i malo se opustili. Oni znaju što je za njih dobro, što nije. I prije utakmice s Engleskom smo imali puno problema, ali nitko nije htio izaći van. Nitko nije rekao da ne može, da neće, da hoće van. To me zaista učinilo ponosnim”, poručio je.

Što se tiče izgradnje nacionalnog stadiona, Dalić kaže kako bi za Ligu nacija trebali imati stadion za 40.000 – 50.000 ljudi.

“Takve uvjete nažalost nemamo. To sam istaknuo samo da znate u kakvim uvjetima mi igramo i što smo napravili. Nešto se mora pokrenuti, ako neće sad, kad će? Imamo karakter, ponos, a sve drugo smo u debelom minusu. Kod nas se mora nešto promijeniti. Nogomet je donio toliko radosti hrvatskom narodu, i drugi sportovi, mora se više pažnje posvetiti tome”, rekao je Dalić. Istaknuo je i koliko reprezentaciji znači Iva Olivari koju je nazvao “dobrim duhom reprezentacije”.

Na pitanje brine li ga što smo gubili tri utakmice, rekao je: “Uvijek se gleda krajnji rezultat, tako da ne. Neka se ponovi.”