Imam Crnkić u Sisku: Vukovar i Srebrenica su braća blizanci

Sisak: Komemoracija u povodu 25. obljetnice genocida u Srebrenici

Veliki broj sisačkih Bošnjaka okupio se u petak u središtu grada na prigodnoj svečanosti obilježavanja 25 godina od srpskog genocida u Srebrenici, u kojem su stradale 8372 nevine žrtve, a Imam Crnkić rekao je tom prigodom da su ‘Vukovar i Srebrenica braća blizanci’.

Na skupu, kojem su se priključili i predstavnici katoličke crkve sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, te Grada Siska s dogradonačelnikom Markom Kričkom, pročitana su pisma srebreničkih žrtava iz opkoljenog grada i članova njihovih obitelji.

U ime organizatora, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Siska, nazočne je pozdravio predsjednik Edin Safić. Prigodnim im se riječima obratio glavni imam sisački Alem ef. Crnkić, naglasivši kako je najmanje što se danas može učiniti za žrtve, njegovanje kulture sjećanja.

“Protiv još uvijek prisutne kulture poricanja zločina, koja je najopasniji virus, moramo se štititi istinom”, rekao je Crnkić.

Podsjetio je kako je dosad identificirano i ukopano 6643 stradalnika svih naraštaja, veći broj ih je u postupku identifikacije, a za njih tisuću se još traga. Zaključio je da su po tragediji stradanja u agresiji  ‘Srebrenica i Vukovar braća blizanci’.

Po završetku programa i minute tišine za žrtve Srebrenice, sudionici komemorativne svečanosti u koloni su se uputili na sisačku šetnicu uz rijeku Kupu, gdje su u vodu bacili vijenac i 25 bijelih ruža, koje simboliziraju 25 godina od tragedije bošnjačkog naroda u Srebrenici.