Ima se, može se: Novi mobiteli za članove Vlade, nabava od 65 milijuna kuna

U Novu godinu s najnovijim mobitelom čini se da je moto Vlade i drugih javnih institucija, za koje je upravo raspisana najveća javna nabava mobitela dosad.

Središnji državni ured za nabavu, osim 10.800 mobitela, kupuje pripadajuće tarife i internetski promet po mobitelima te još 5900 modema za bežični internet. Sve to spremni su platiti 65,3 milijuna kuna s PDV-om u iduće dvije godine.

Najzanimljivija je nabava mobitela, koji su podijeljeni u tri osnovne skupine, očito prema rangu dužnosnika. Predviđena je nabava 2010 najmodernijih modela mobitela za ministarstva, Ured predsjednice, središnje državne urede, ali i niz drugih javnih institucija…

Riječ je o Android i iOS uređajima, a pogledom na specifikacije iz natječaja jasno je da se radi o ovogodišnjim top modelima telefona. Što se tiče Android telefona, država jasno navodi da želi uređaj koji ima ekran od barem 5,2 inča i rezolucije 1440×2560 piksela te osmojezgreni procesor s barem 4 GB radne memorije, kako bi sve dnevne zadatke mogli obaviti bez trzanja u radu telefona.

U državi su mislili i na fotografiranje te na što kvalitetnije selfieje, pa će dužnosnici dobiti fotoaparat s prednjom kamerom koja snima fotografije od 5 megapiksela, dok glavna kamera mora imati podršku za Ultra HD snimanje videa i fotografije od barem 12 megapiksela. Ono što se posebno navodi je i da ovaj telefon mora biti vodootporan. Na našem je tržištu dostupno desetak ovakvih telefona, a najpopularniji u toj kategoriji je Samsungov Galaxy S8, koji u slobodnoj prodaji košta od 4390 kuna.

No, osim Androida, opcija je i neki od ovogodišnjih Appleovih iPhonea. Specifikacije navode da telefon treba imati ekran od barem 4,7 inča i više od 64 GB memorije, što znači da u obzir dolaze najjeftiniji iPhone 8, ali i nešto skuplji iPhone 8 Plus te iPhone X, najskuplji Appleov telefon, koji se u slobodnoj prodaji može naći za 8690 kuna. iPhone 8 u prodaji košta od 5500 kuna, a malo skupljemu modelu 8 Plus cijena je od 6390 kuna.

Niži rang dužnosnika može računati i na skromnije, no opet prilično dobre telefone, koji su proizvedeni prošle i ove godine. Međutim, dužnosnici druge razine ograničeni su samo na Android telefone. Radi se o telefonima koji moraju imati barem 5-inčni ekran Full HD rezolucije. Ovdje su i nešto skromniji hardverski zahtjevi. Tako je minimum koji se traži telefon koji ima 3 gigabajta radne i 32 gigabajta interne memorije te kamere od 12 i 8 megapiksela, ali ne traži se i podrška za snimanje 4K videozapisa.

Njihov telefon ne treba biti vodootporan, no treba imati procesor s osam jezgri, ali nešto sporijeg takta. Za službenike najnižeg ranga se ne traže pametni telefoni nego jednostavniji uređaji s osnovnim karakteristikama poput VGA kamere i samo 8 MB radne ili 16 MB interne memorije.

O vrsti mobitela ovise i tarife te promet na internetu. Ukupno je pet tarifa, a najbolja, za najbolji telefon, ima neograničene pozive i poruke te 15 gigabajta prometa. Zatim su tarife sve ograničenije. No odmah se traži i cijena za dodatne pakete, kad korisnik potroši osnovni. Kao i kad je država kupila dva Mercedesa za 12 milijuna kuna, a najviši dužnosnici su tvrdili da ih neće koristiti, tako i sad svi ministri koji su se javili na upit 24 sata kažu da novi mobitel ne trebaju.

Iako u natječaju piše da je nabava usklađena s potrebama korisnika, neki ministri nisu znali da im kupuju mobitele za ministarstva. “Ministrica Divjak koristi svoj privatni i tako će i nastaviti. Novi ne treba”, kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ministar državne imovine Goran Marić kaže da se uopće ne zamara novim modelima.

“Mobitel mi služi za osnovno, poziv, poruke i mail. Novi me ne interesiraju”, poručio je. Njegov prezimenjak Zdravko kaže da ni njemu ne treba jer je tek proljetos uzeo službeni Samsung S7, a dotad je koristio svoj telefon. Ministrica socijalne skrbi Nada Murganić kaže da koristi Galaxy S6 i da joj novi ne treba. I potpredsjednik Vlade Predrag Štromar kaže da uz službeni Galaxy S7 ima privatni te da ne želi novi. “Radi mi ovaj, ne treba mi novi”, kaže i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji ima S7.

Ministar uprave Lovro Kuščević kaže kako on već ima službeni Samsung S8, pa neće naručivati novi. “Mobitel mora biti Android jer mi je jedno od osnovnih sredstava za rad. Preko njega imam i navigaciju, koju nemam u službenom automobilu”, poručio je Kuščević.

Iz Vlade su se pozvali na to da 31. prosinca ističu ugovori te kažu kako se ne radi o ugovaranju nove usluge i telefona nego da se pokreće postupak nabave za nastavak usluge. Dodali su da će se stari mobiteli nastaviti koristiti. Inače, pravo na službeni mobitel ima dvostruko više dužnosnika nego što ih se sad nabavlja. Iz Ureda predsjednice rekli su nam da ona koristi iPhone 6 i iPhone7, ali da nisu tražili neki konkretan tip mobitela, pišu 24 sata.