Ilegalni mesari u Zagrebu trguju sumnjivim mesom i preprodaju ćevape

IZVOR: SHUTTERSTOCK

Kako piše N1 otvara se velika afera sa sumnjivom prodajom mesa u Zagrebu – dio restorana nabavlja ‘na crno’ ćevape iz ilegalne mesnice koja se nalazi na periferiji grada. Ta mesnica pak, doznaju iz dobro obavještenih izvora, nabavlja meso od mesara koji u nekontroliranim uvjetima kolje životinje. Sve to nabavljaju određeni zagrebački restorani, no u pitanju je trgovina na ‘crno’, koja se odvija bez ikakvih računa, samim tim bez ikakvih tragova.

Poslali su upit Državnom inspektoratu oko ovog slučaja. Upravo su državni inspektori zaduženi za kontrolu kakvoće mesa, odnosno njegovog porijekla. Provjeravaju i da li klaonice posluju prema pravilima. U više navrata do sada otkrivali su ilegalne klaonice u kojima su zaticali užasne uvjete. Utvrđeno je i da se meso šverca iz BiH, te ilegalno prodaje u Hrvatskoj.

Svađa ilegalnih mesara

Ovaj najnoviji lanac počeo se rasplitati nakon što je između dvojice ilegalnih mesara u Zagrebu – onog koji proizvodi ćevape i onog koji prodaje sirovo meso došlo do sukoba.

Naime, Đ. S., za kojeg je u tvrđeno da je klao životinje i prodavao njihovo meso pokušao je utjerati dug od mesara s Kozari boka koji u ilegalnoj mesnici proizvodi ćevape. Tvrdio je da mu je dužan oko 450 eura za meso koje mu je prije nekog vremena prodao.

Kako mu mesar nije vraćao dug, Đ. S. se nedavno uputio u njegovu mesnicu. Tamo mu je, doznajemo, ozbiljno zaprijetio.

Prijetnje, vitlanje nožem….

Poručio mu je da će ga ubiti ako mu ne plati onih 450 eura. No, mesar ga je uporno uvjeravao da baš nikakvog duga nema.

No, Đ. S. nije odustajao. Čak je, prema informacijama do kojih smo došli, u jednom trenutku dohvatio nož koji je pronašao u mesnici, te i njime zaprijetio dužniku.

Uplašena žrtva na kraju je sve prijavila poliicji koja je Đ. S. lišila slobode. Priveden je na kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je utvrđeno da postoji dovoljno dokaza o kaznenom djelu što ga je počinio.

Mesar je i ranije prijetio

Prijavljen je zbog protupravne naplate i predan državnom odvjetništvu. Na zahtjev tužiteljstva Županijski sud u Zagrebu odredio je nasilnom mesaru istražni zatvor kako u nastavku kaznenog postupka ne bi utjecao na svjedoke i svoju žrtvu.

Osim toga ocijenjeno je kako postoji opasnost da bi mogao ponoviti neko kazneno djelo. Naime, riječ je o čovjeku koji je ranije već osuđivan zbog prijetnje zbog čega će rasplet ovog slučaja čekati iza rešetaka.

Hoće li i Državni inspektorat istražiti ovaj slučaj, objavit ćemo čim nam na to pitanje odgovore.