Igor Mandić: “Od raspada Jugoslavije živimo u govnima”

Igor Mandić/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Igor Mandić, penzioner, pisac, kritičar i novinar koji nerijetko svojim pisanjima i izjavama podigne političke tenzije, unatoč svojih 80 godina ne izlazi iz forme, tako je u izjavi za srpske medije “popljuvao” Hrvatsku.

On se u intervjuu za srpski Blic komentirajući trenutačne društveno-političke osvrnuo i na raspad Jugoslavije, kazavši između ostalog:

”Sada živimo u govnima koja su proizvele šovinističke elite zemalja nastalih iz Jugoslavije, napujdane vanjskim pritiskom, narajcane osobnim interesom, snishodljive kapitalu i neoliberalnom konceptu. Mi obični ljudi zapravo ništa ne možemo zaključiti ili zaključimo sve pogrešno, na primjer zašto se SAD toliko uskopistile da Srbija prizna Kosovo? Zašto, čemu?

S druge strane, Rusija to ne želi, ta situacija nadilazi moje moći zdravorazumskog poimanja, a ispravnih informacije nama nikakvih, i tko bi mi ih dao i zašto meni. Strašno krvavi rat, kako vidimo bio je otimačina, krađa, vanjska i unutarnja.

Hrvatska je najprije pokradena od vlastitih ljudi. Od Tuđmanova vremena naovamo i tzv. elite i prišipetlje, i razbojnici, i kriminalci pronašli su rupe u zakonu i legalizirali nezakonje i bezakonje. S jedne strane unutarnji lopovi, a s druge vanjski. Vođene vlastitim interesom i pritiskom političkog faktora, sve su šovinističke elite ovih prostora rasprodale ono što je stvorio socijalizam.

Hrvatska se opet raspala na Austrougarsku Monarhiju – Austrija nam drži banke, Mađarska naftu, komunikacije Njemačka, Italija… Sve prodano na sve strane”, izjavio je Mandić.