Idućih tjedana očekuje se navala demokrata u utrku za Bijelu kuću

Očekuje se da će velik broj demokrata u siječnju objaviti nominaciju za predsjedničke izbore, što je neuobičajeno rano za izborni ciklus 2020., i tako pokušati zauzeti što bolju startnu poziciju u vjerojatno gustoj utrci za preuzimanje pozicije Donalda Trumpa.

Demokrati jašu na valu entuzijazma pošto su na izborima u studenome preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa.

Stranački insajderi očekuju da će u siječnju šest do deset demokrata objaviti službenu kandidaturu, a ukupan broj na kraju bi se mogao popeti do 20.

U predsjedničkoj utrci 2016., Hillary Clinton i Bernie Sanders čekali su do travnja 2015. i tek tada objavili da će sudjelovati u utrci za Bijelu kuću. Clinton je osvojila stranačku nominaciju i na izborima izgubila od Trumpa.

Politički stratezi kažu da demokrati tako rano ulaze u izborni ciklus 2020. djelomično zbog toga što žele osigurati najbolje ljude za svoj tim i steći lokalnu potporu u saveznim državama u kojima se održavaju prvi stranački predizbori, poput Iowe i New Hamshirea.

Dobri rezultati prikupljanja novca u prvoj polovici 2019. dat će manje poznatim kandidatima priliku da objavljuju svoje oglase u medijima i organiziraju skupove na kojima bi se predstavili biračima.

“Birači na stranačkim predizborima, osobito onima u kojima su udjeli visoki kao što je ovaj, bit će nevjerojatno pažljivi i razboriti”, rekao je Jesse Ferguson, glasnogovornik kampanje Hillary Clinton 2016.

“Trebat će im više vremena za razmišljanje. Željet će proći cijeli proces prije nego što podupru određenog kandidata”, dodao je.

Među političarima koji navodno razmišljaju o kandidaturi su bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden, senatori Kamala Harris, Elizabeth Warren, Kirsten Gillibrand, Amy Klobuchar, Bernie Sanders, Sherrod Brown i Cory Booker te bivši i sadašnji gradonačelnici poput Erica Garcettija iz Los Angelesa i Michaela Bloomberga iz New Yorka.

Julian Castro iz Teksasa, koji je bio ministar stanogradnje i urbanizma u Obaminoj vladi, u srijedu je osnovao odbor zadužen za prikupljanje novca u ranoj fazi kampanje.

Tom Steyer, kalifornijski milijarder koji stoji iza kampanje za opoziv Trumpa, objavio je na LinkedInu natječaj za direktore kampanje u Nevadi, New Hampshireu i u Južnoj Karolini.

Demokrat koji je već u predsjedničkoj utrci je odlazeći kongresnik John Delaney iz Marylanda koji je kandidatutu objavio još u srpnju 2017. ali još nije prepoznatljiv na nacionalnoj razini.

Još jedan čimbenik koji potencijalni kandidati moraju uzeti u obzir su unutarstranačke debate koje bi trebale početi ranije, vjerojatno u svibnju 2019., kao i to da će biti više sučeljavanja jedan na jedan nego u ranijim ciklusima, kažu upućeni izvori.

U izbornom ciklusu 2016., suparnici Hillary Clinton žalili su se da joj je manji broj debata dao nepoštenu prednost.

Kako bi izbjegao slične kritike, Demokratski nacionalni odbor (DNC) je ove godine održao pedesetak sastanaka na kojima se razgovaralo o debatama.

Stranke su u prošlosti grupirale kandidate prema rezultatima anketa, no DNC razmišlja o više kriterija ili o seriji debata na kojima bi se kandidati izabrali nasumično.

Republikanski nacionalni odbor, koji se nosio sa 17 kandidata uoči prve republikanske debate u kolovozu 2015., na temelju nacionalnih anketa odredio je tko će sudjelovati u “prime-time” debatama, a tko na manje gledanima.

Rick Tyler, republikanski strateg koji je radio u predsjedničkoj kampanji senatora Teda Cruza 2016., smatra da bi demokrati morali popraviti svoj sustav.

“Nemoguće je izbjeći debate u kojima bi sudjelovali kandidati s manjim šansama. Neki od njih za koje niste nikad čuli postat će atraktivni, a to nećemo znati ako ne sudjeluju u debatama”, rekao je Tyler. (h)