IDS i HDZ nastavili se u Saboru međusobno optuživati zbog stanja u Uljaniku

Zastupnici IDS-a i HDZ-a nastavili su u četvrtak u Saboru međusobno optuživati zbog stanja u pulskom Uljaniku, pa je tako Giovanni Sponza (IDS) optužio vladajuće za nečinjenje i nedogovornost, a Josip Borić (HDZ) uzvratio da im to prebacivanje odgovornosti neće proći.

 “Što je Vlada učinila za Uljanik? Nepravovremenom isplatom plaća prouzročila je štrajk, zbog čega je došlo do otkazivanja narudžbi i prouzročena je financijska šteta te izgubljeno povjerenje naručitelja brodova. Vlada je zbog nečinjenja prouzročila naplatu jamstva, nije htjela preuzeti odgovornost i predložiti svoje predstavnike u Nadzorni odbor”, poručio je Sponza

Sponza: Rezultat Vlade je da radnici više od sedam mjeseci nisu primili plaću

 “Rezultat rada Vlade je da radnici više od sedam mjeseci nisu primili plaću”, istaknuo je.

 Vladu je optužio i da čini ogromnu razliku u pristupu Agrokoru i Uljaniku, zatraživši objašnjenje koji je razlog tome. “I dok je za Agrokor učinila sve, mada je privatna kompanija, za Uljanik u kojem je država najveći pojedinačni vlasnik ne donosi odluke, ne nudi rješenje, ne donosi konkretan plan i rješenja”, kazao je Sponza.

 Osvrnuo se i na odugovlačenje davanja jamstava Vlade pulskoj bolnici za kredit HBOR-a, neispunjavanje obveza prema Kaštijunu, kao i na odnos Vlade prema sanaciji elementarne nepogode u Raškom zaljevu. “Kada HDZ drži ruku u džepovima građanima Istre onda im je Istra i mila i draga, a kada tim istim građanima treba vratiti manji dio njihovog novca, tada u HDZ-u isto drže ruke u džepovima građanima Istre, ali s figom”, zaključio je IDS-ov zastupnik.

 Uzvratio je Josip Borić (HDZ), poručivši mu da prebacivanjem odgovornost na sve druge IDS neće pobjeći od vlastite odgovornosti za stanje u Istri..

Borić IDS-u: Sada kada ste devastirali Uljanik sve ponovno pokušavate svesti samo na politiku

 “Trideset godina uvjeravate da ste neprikosnoveni na području Istre i da nijedna druga politička opcija na tom prostoru ne vrijedi koliko vrijedi IDS. I danas kad ste sa svojim sposobnostima i kadrovima došli do toga da se devastiralo brodogradilište, pokušavate to ponovno svesti na razinu samo politike”, kazao je Borić te IDS-ovcima poručio da im pokušaj sukoba Pule i Zagreba neće proći.

 Furio Radin je u ime Kluba nacionalnih manjina) konstatirao da Istra i Pula ni slučajno ne mogu imati odgovornost za situaciju u Uljaniku kao “centrale vlasti”, te je savjetovao Vladi da pokuša spasiti Uljanik. “Perspektiva Uljanika je spas hrvatske brodogradnje! naravno da to košta, ali zemlja bez tradicija i bez održavanja simbola tradicije i vrijednosti je zemlja koja ima problema”, naglasio je Radin.

 Božica Makar (HNS) najavila je tijekom slobodnog iznošenja stajališta skori dolazak u Sabor dvaju zakona – o gradnji i prostornom uređenju koji će, tvrdi, olakšati, ubrzati i pojeftiniti izdavanje građevinskih dozvola u korist građana i investitora. Dozvole će se uskoro, kako je najavila, izdavati bez bez ijednog papira, biljega ili šetanja po šalterima.

 Davor Valović (Klub HSS-a i Demokrata) i Miro Bulj (Most) povodom skorašnjeg Svjetskog dana zdravlja 7. travnja upozorili su na sve veći uvoz prehrambenih proizvoda lošije kvalitete u Hrvatsku te potrebu zaštite domaće proizvodnje Istraživanje koje je provedeno u 195 država svijeta utvrdilo je da je jadan o pet smrtnih slučajava povezan s lošom prehranom, istaknuo je Vlaović.

 Ivan Pernar (Živi zid) osvrnuo se na problem s migrantima u susjednoj BiH, a Tomislav Žagar (Klub nezavisnih zastupnika) na pritužbe građana zbog prekomjerne sječe hrvatskih šuma.