I ovo je moguće, prizor na policama supermarketa šokirao kupce: “Ovo je propast jednog naroda”

Izvor: Twitter

Inflacija i veliki skok cijena prehrambenih proizvoda u trgovinama očito su potaknuli val krađa u susjednoj Srbiji, no trgovci su tome htjeli stati na kraj – na malo neuobičajen način.

Tako su se, uz alkoholna pića, i tunjevina, pesto umak, maslac i pasta za zube, pored našli su se na popisu artikala koje trgovine drže “pod ključem”, piše Nova.rs.

Naime, trgovci su odlučili da na ove proizvode stave takozvane “zujalice“, odnosno uređaje koji se oglase kada se s njima krene prema izlazu trgovine. .

“Zujalice“ na alkoholnim pićima nisu novost. Međutim, tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, trgovci u Srbiji su odlučili da na ovaj način zaštite i neke druge proizvode, čije cijene također nisu niske.

Posljednji proizvod na kojem se pojavila zaštita od krađe je maslac.

Kako je na svojoj Facebook stranici objavilo Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva, u poznatoj trgovini “pod ključem“ je nekoliko vrsta maslaca. Tako se ovaj proizvod, čija cijena prelazi i 3,5 eura, ovisno o pakiranju i proizvođaču, sada nalazi u specijalnoj kutiji.

Sudeći po komentarima, pojedini su kupci neugodno iznenađeni ovakvim potezom trgovaca, te smatraju da ova fotografija pokazuje “propast jednog naroda“, te da će i kruh uskoro imati “zujalicu”. S druge strane, pojedini smatraju da je ovakav potez logičan, s obzirom na to da se maslac “već neko vrijeme krade“.

Međutim, i prije zaštite maslaca, “zaključani“ su još neki proizvodi, kao što su tunjevina, pesto umak, pa i pasta za zube.

Tako je ljetos na Twitteru osvanula fotografija tunjevina koje imaju “zujalice”, a koje su tada koštale po 3 i 3,5 eura. Ovi proizvodi sada koštaju drastično više, od 4 do 4,5 eura.

Također, u rujnu se na istoj društvenoj mreži pojavila fotografija pesto umaka, koji je tada koštao 4,60 eura. Boca ovog proizvoda tada se nalazila u posebnom pakiranju, istom kao ono u kome se trenutno nalazi maslac. Da se ovakvi sustavi protiv krađe koriste za proizvode koji su skupi, pokazuje činjenica da je u rujnu ovaj proizvod sada košta više od 5 eura.

Ovo predstavlja i malo dulje čekanje na blagajni, jer kada kupac želi kupiti ovakav proizvod mora pričekati da ga prodavačica skenira i – otključa, prenosi N1.