I ove godine održan Memorijal ‘Andrija Andabak’ u Nuštru

Andrija Andabak (Foto: screeshoot Youtube)

U Nuštru, pored Vinkovaca, ovoga se vikenda održava Memorijal Andrije Andabaka u spomen na tog hrvatskog branitelja koji je u Domovinskom ratu uništio 32 oklopna vozila i čije ime nosi priznanje koje dodjeljuje HV za tri ili više uništenih oklopnih vozila.

U okviru Memorijala, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, u subotu su na Andabakov grob položeni vijenci i zapaljene svijeće, služena misa zadušnica, održana svečana akademija te otvorena izložba “Lica rata” Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba. U poslijepodnevnim satima održat će se okrugli stol “Protuoklopna borba – protuoklopni vođeni raketni sustavi”.

“Danas se sjećamo velikog junaka, hrabrog hrvatskog branitelja, pukovnika Andabaka, koji je u Domovinskom ratu ostavio iznimno veliki trag i na sve nas koji smo preživjeli Domovinski rat i na buduće generacije, prenio obvezu čuvanja sjećanja na sve što su on i svi naši poginuli branitelji ostavili kao zalog za budućnost. To što je Andabak činio kroz Domovinski rat, uništavajući neprijateljska oklopna vozila i tenkove zaista je respektabilno”, istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Izaslanik predsjednice Republike, brigadni general Siniša Jurković kazao je kako je Andabak heroj Domovinskog rata, a obljetnice poput njegove prilika da se pokaže kolika je velika žrtva plaćena za slobodu i neovisnost. “Neka mladi vide, neka znaju kakvi su ljudi iznijeli pobjedu u Domovinskom ratu”, poručio je Jurković.

Memorijal “Andrija Andabak” nastavlja se u nedjelju sportskim natjecanjima.

Andrija Andabak poginuo je 7. srpnja 1992. godine u bosanskoj Posavini. Posmrtno mu je dodjeljen čin bojnika, a potom i pukovnika, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.