I geni mogu utjecati na komplikacije kod oboljelih od Covida-19

EPA

I geni mogu utjecati na komplikacije i ishod kod oboljelih od Covida-19, piše u četvrtak Jutarnji list, pozivajući se na studiju u kojoj se istraživalo zašto i mlađi zaraženi umiru.

Visoki krvni tlak, dijabetes, debljina i dakako visoka životna dob, pokazalo se, najčešći su razlozi zbog kojih neki pacijenti ne prežive Covid-19. Naime, sve su to rizici koji mogu izazvati komplikacije kod oboljelih od koronavirusa za koje nerijetko nema lijeka.

No, u posljednje se vrijeme sve više govori i o mogućoj ‘genetskoj podlozi’ odnosno činjenici da bi u tome kako se tko nosi s koronavirusom utjecaj mogla imati i naša genetska ranjivost.

Kao primjer uloge genetike nizozemski genetičar, Alexander Hoischen, s Medicinskog centra Sveučilišta Radboud (RUMC) u Nijmegenu, navodi dva brata, oba mlađa od 35 godina, inače potpuno zdrava, koji su se zarazili koronavirusom i obojica završila na respiratoru.

“U takvom se slučaju odmah zapitate mogu li genetski čimbenici igrati ulogu”, kaže Hoischen. Dodaje kako to može biti slučajnost da su obojica bili tako teško bolesni, ali i posljedica greške u imunološkom sustavu.

Tijekom proučavanja ta dva slučaja znanstvenici su dobili dojavu o još dvojici mladih ljudi na drugom kraju Nizozemske koji su također završili na respiratoru i krenuli su u istraživanje s obzirom na to da nisu imali nikakvu obiteljsku povezanost. Dok je trajalo istraživanje, jedan od njih izgubio je bitku s koronom.

Ne bi li identificirali genetsku ranjivost na infekciju, istraživači su sekvencionirali njihove egzome koji sadrže dijelove koji kodiraju proteine u svim genima. Posebnu su pažnju posvetili genima za koje se zna da su uključeni u urođeni imunološki odgovor.

Pokazalo se da su sva četvorica muškaraca imala mutaciju na genu koji u nekim imunološkim stanicama proizvodi receptor TLR7. Naime, TLR7 upozorava imunološki sustav na infekciju odnosno otkrivanje jedno lanaca RNK koji neki virusi nose kao što je to slučaj sa SARS-CoV-z.

Znanstvenici također misle da taj receptor prepoznaje i usko povezane koronaviruse poput MERS-a ili SARS-a. Kad se virus aktivira, receptor ‘budi’ oslobađanje interferona, odnosno molekule imunološke signalizacije koje sudjeluju u obrani organizma od virusnih infekcija, donosi Jutarnji list.