I dobrovoljno vatrogastvo ubuduće može računati na europski novac

Dobrovoljna vatrogasna društva, koja u Hrvatskoj imaju dugogodišnju tradiciju, u buduće također mogu očekivati pomoć iz europskih fondova, doznaje se u MUP-u nakon sastanka ministra Davora Božinovića s europskim povjerenikom za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christosom Stylianidesom.

U novom višegodišnjem financijskom okviru (VFO) EU-a za upravljanje kriznim situacijama, odnosno Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu, predloženo je povećanje na 1,4 milijarde eura, što je gotovo četiri puta više od iznosa u postojećem financijskom okviru od 2014. do 2020.

Konkretni modaliteti financiranja u sljedećem VFO-u, koje će se moći usmjeriti i na potporu dobrovoljnim vatrogasnim društvima, kažu u MUP-u raspravit će se na zasebnom sastanku stručnih službi MUP-a i Europske komisije.

Nakon susreta s povjerenikom Stylianidesom u Bruxellesu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je izjavio da su sastanku razgovarali o tome koliko su klimatske promjene utjecale na činjenicu da se EU odlučila jače postaviti prema tom izazovu, na razini svih država članica i Europske komisije.

“Ove godine smo svjedočili velikim požarima u Grčkoj, ali i Švedskoj. Da je netko prije ljeta kazao da će biti veći šumski požari u Švedskoj, dakle na sjeveru Europe nego na jugu, vjerojatno bi mislili da je to neozbiljna tvrdnja. Međutim, to se događa, klimatske promjene su tu. Europska komisija je vrlo ozbiljna kad promišlja kako se pozicionirati, kako najbolje odgovoriti na te izazove, na europskoj, ali i na nacionalnoj razini”, kazao je Božinović.

Hrvatska prepoznata kao država koja nudi svoju pomoć

“U ovom trenutku pregovori oko usvajanja europskog zakonodavstva kojim bi se reguliralo pitanje instituta RescEU su pri kraju i očekuje se njegovo usvajanje do kraja godine. Za Hrvatsku je to veoma bitno jer je Hrvatska prepoznata kao država koja nudi svoju pomoć, koja je solidarna s drugima. Međutim, kroz nova rješenja će se i taj dio pomoći u najvećem dijelu financirati putem fondova Europske unije, tako da država svu pomoć koju daje ne financira sama, a ona uključuje zapravo sve troškove. Ne samo troškove transporta, već i operativne troškove, troškove opreme i tome slično”, rekao je Božinović.

Ocijenio je i da u povećanju izdataka za civilnu zaštitu Hrvatsku vidi veliki interes “kako bi sve tehničke nedostatke ili moguća unaprjeđenja uspjeli financirati kroz europske fondove”.

Ministar je kazao da je i mogućnost da se na razini EU financijski pomognu dobrovoljna vatrogasna društva od velike važnosti za Hrvatska koja ima dugu tradiciju dobrovoljnog vatrogastva.

“Zajedno s predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice sačinit ćemo program u kojem ćemo stvoriti i nastojati ispregovarati takve uvjete u kojima će i naše dobrovoljno vatrogastvo moći koristiti prednosti članstva u Europskoj uniji”, kazao je Božinović.