I 45 tisuća stranih radnika ima pravo na naknadu s burze

Ako zbog COVID-19 strani radnici ostanu bez posla, imaju pravo na naknadu s burze kao i naši državljani.

Trenutačno mnogim poslodavcima, osobito u ugostiteljstvu i turizmu, ne trebaju ni strani ni domaći radnici, a za one koji su ostali bez posla zbog epidemije koronavirusa morat će se pobrinuti država, odnosno naš socijalni sustav. Kao i za naše državljane, povratnike iz inozemstva, osobito iz Irske, jer u svakoj krizi na udaru otkaza prvi se nađu stranci.

Prema podacima MUP-a, u Hrvatskoj je krajem godine na dan 31. prosinca bilo evidentirano 45.358 stranaca s odobrenim privremenim boravkom zbog rada, dok je privremeni boravak zbog spajanja obitelji odobren za 9653 stranca.

Prema Zakonu o strancima, državljani trećih zemalja koji nisu svojom krivnjom ostali bez posla imaju pravo ostati u Hrvatskoj do isteka dozvole za privremeni boravak i rad koja se izdaje na godinu dana pa produžuje.

To znači, kako su Večernjem listu naveli iz HZZ-a, da se strani radnici koji su ostali bez posla ne svojom krivnjom mogu prijaviti u evidenciju nezaposlenih da bi dobili novčanu naknadu tijekom nezaposlenosti. A naknada ovisi o stažu radnika i plaći koju su primali, no u prosjeku je 2700 kuna, a na nju imaju pravo radnici koji su ovdje radili najmanje devet mjeseci.