HZZO upozorava građane da ne nasjedaju prevarantima

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) upozorio je u srijedu građane da ne nasjedaju na pokušaje prijevare različitih trgovaca i akvizitera koji se lažno predstavljaju kao djelatnici HZZO-a, nudeći svakakve usluge.

Iz HZZO-a kažu da prevaranti nude građanima usluge masaže, pretrage, skupe aparate i preparate, telefonom ili na kućnoj adresi. Ovih su dana obaviješteni o dva slučaja pokušaja takvih prijevara.

“Osiguranik s područja Zagreba prijavio nam je slučaj u kojem mu se osoba telefonskim putem lažno predstavila kao djelatnik HZZO-a nudeći ‘besplatno medicinsko pomagalo (lumbalni pojas) uz poštarinu od 100 kuna koju bi im HZZO vratio sa sljedećom mirovinom'”, kaže se u priopćenju.

Prijavljen je i slučaj kada je osoba koja se lažno predstavljala kao djelatnik HZZO-a dolaskom na kućnu adresu pokušala kontaktirati osiguranu osobu.

HZZO je proteklih godina više puta zaprimio dojave građana o prevarantima koji zloupotrebljavaju ime HZZO-a, nudeći pri tome različite usluge i aparate, čak tražeći novčani polog i pin bankovnih kartica.

“Napominjemo da HZZO obavlja poslove koji se tiču ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje, i to isključivo na lokacijama ispostava i područnih ureda, a ne na kućnim adresama. Djelatnici HZZO-a ne bave se prodajom niti preporukom bilo kakvih proizvoda telefonskim putem niti dolaskom na kućne adrese. Isto tako, ni izabrani doktori primarne zdravstvene zaštite ne sudjeluju u prodaji medicinskih aparata”, poručuju iz HZZO-a.

Građane koji se nađu u takvoj situaciji pozivaju da pokušaj prijevare prijave policiji.