Povezite se

Vijesti

HZZO: Novi postupci za provođenje probira za rano otkrivanje raka pluća

Objavljeno

-

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na redovitoj je sjednici utvrdio nove postupke za provođenje probira za rano otkrivanje raka pluća, priopćeno je u ponedjeljak iz HZZO-a.

Novi postupci doneseni su temelju Odluke ministra zdravstva o donošenju Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća 2020.-2024. godine. 

Četiri nova utvrđena postupka koji će se plaćati iz obveznog zdravstvenog osiguranja su – upućivanje osigurane osobe na probir za rano otkrivanje raka pluća, upućivanje osigurane osobe na pregled pulmologa u okviru Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka pluća, niskodozni CT (LDCT) s dvostrukim očitavanjem te pregled pulmologa u okviru Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka pluća.

Povećana vrijednost zdravstvenih usluga na svim razinama zdravstvene zaštite 

HZZO je u skladu s Dodatkom Temeljnom Kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, kojim je povećana osnovice za obračun plaće, povećao vrijednost zdravstvenih usluga na svim razinama zdravstvene zaštite, kroz povećanje dijela kalkulativne vrijednosti kojom se vrjednuje rad. Povećanje je u skladu s planiranim i osiguranim sredstvima u Financijskom planu HZZO-a za 2020., navodi se u priopćenju.

Nastavak financiranja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije

Također je odlučeno da će HZZO tijekom 2020. nastaviti financiranje rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije. Rad pod nadzorom će se financirati za doktore medicine u pravilu tijekom prvih šest mjeseci rada u općim bolnicama.

Financiranje rada doktora medicine provest će se za doktore medicine u listama prvenstva, koje će se utvrđivati temeljem otvorenog javnog natječaja, kojeg će HZZO provoditi od 1. travnja do 30. studenoga 2020.

Broj slobodnih mjesta za rad pod nadzorom HZZO će objavljivati u otvorenom javnom natječaju na osnovi ažuriranih podataka pribavljenih od strane općih bolnica. 
Listu prvenstva utvrdit će zajedničko povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva zdravstva, HZZO-a i općih bolnica. 

Financiranje pripravničkog staža doktora medicine, doktora dentalne medicine …

Također HZZO će 2020. financirati pripravnički staž doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine u općim bolnicama koje s HZZO-om imaju sklopljen ugovor za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Pripravnički staž provodit će se za zdravstvene radnike u listama prvenstva pripravnika, koje će se utvrđivati na temelju otvorenog javnog natječaja.

Liste prvenstva pripravnika za opće bolnice utvrđivat će se temeljem otvorenog javnog natječaja kojeg će HZZO provoditi od 1. travnja do 30. studenoga 2020., odnosno do popunjenja slobodnih pripravničkih mjesta zdravstvenih radnika čiji je ukupan broj predviđen Pravilnikom o mjerilima za primanje zdravstvenih radnika na pripravnički staž.

Neznatni porast stope bolovanja u 2019.

Prema podacima o poslovanju HZZO-a za prošlu godinu, ukupna stopa privremene nesposobnosti za rad (bolovanja) neznatno je porasla tijekom 2019. u odnosu na 2018., i lani je bila 3,51 posto. To je 1,45 posto više u odnosu na 2018. kada je stopa iznosila 3,46 posto.

Veće povećanje stope odnosi se na izostanke s posla na teret HZZO-a, za izostanke dulje od 42 dana (s 1,75 na 1,79), dok su izostanci s posla na teret poslodavca također neznatno povećani (s 1,71 na 1,72). 

Ukupan broj dana izostanaka s posla povećan je za 3,69 posto i u 2019.  iznosi 17.566.616 dana. 
U 2019. je prosječno dnevno izostajalo 56.123 zaposlenika, od čega 27.440 zaposlenika na teret poslodavca, a 28.683 na teret HZZO-a. 

Stopa privremene nesposobnosti za rad zbog ozljede na radu i profesionalnih bolesti u 2019. iznosi 0,17 i nije se mijenjala zadnje dvije godine. 

Broj dana izostanaka s posla zbog ozljede na radu i profesionalnih bolesti iznosi 824.728 dana (833.247 u 2018.), a dnevno zbog ozljeda na radu i profesionalnih bolesti izostaje 2.635 zaposlenika (2.667 u 2018.).

HZZO provodi redovite kontrole bolovanja, kao i kontrole bolovanja na zahtjev poslodavca, stoji u priopćenju.

(Hina)

Politika

Plenković: Vlada želi ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske

Published

on

U Slunju je u utorak potpisan ugovor o izgradnji vodoopskrbnih i vodozaštitnih sustava na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, a potpisivanju je nazočio i premijer Plenković koji je poručio kako se to oslanja na aktivnosti Vlade koja želi ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske.   

Projekti se odnose na područje Grada Slunja, te općina Cetingrad, Topusko, Generalski Stol i Jasenovac a njihova je ukupna vrijednost 43,72 milijuna kuna bez PDV-a. Hrvatske vode su 2020. osigurale iz svojih izvora gotovo 15 milijuna kuna za te projekte. Premijer Plenković rekao je kako je riječ o ugovorima u kontekstu razvoja vodnoga gospodarstva i svega onoga što će povećati kvalitetu života naših ljudi u ovom dijelu tih dviju županija.

“Mislim da je to jako dobra politika i naslanja se na aktivnosti naše Vlade koja im za cilj pomoći svim krajevima Hrvatske, a osobito onim krajevima kojima je potrebna dodatna pomoć i to je ono što mi radimo kontinuirano”, istaknuo je premijer.

Naglasio je kako se promjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave u Karlovačkoj županiji su prihodi 2017.- 2019., povećani županiji za 30 posto, gradovima za 25 posto i općinama za 29,11 posto. 

Povrh toga, spomenuo je niz aktivnosti koje je Vlada učinila iz državnoga proračuna u pogledu regionalnoga razvoja, s više od 51 milijun kuna. Naglasio je da je iz europskih fondova ugovoreno 2,9 milijardi kuna za Karlovačku županiju, od toga 2,8 u mandatu ove Vlade. 

Spomenuo je i mjere koje je Vlada donijela za očuvanje radnih mjesta u onim djelatnostima koje su bile pogođene zbog restriktivnih mjera te istaknuo kako je do 18. svibnja u Karlovačkoj županiji isplaćeno skoro 65 milijuna kuna naknada za radnike u županiji.

“Niz je primjera a osobito u području gospodarenja vodama gdje smo od 2016. do 2020. ukupno uložili 457 milijuna kuna za projekte vodnoga gospodarstva”, istaknuo je Plenković.

Ravnomjerniji regionalni razvoj

Poručio je da su na tom tragu aktivnosti Vlade koja želi ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske.

“I  mi ćemo iskoristiti razdoblje koje je pred nama, dakle ovih idućih sedam godina novi europski proračun koji će nam donijeti u redovitom smislu više od 10 milijardi kuna za ravnomjerni regionalni razvoj zemlje, za kohezijsku politiku, poljoprivrednu politiku, očuvanje radnih mjesta, digitalizaciju – sve ono što želimo dodatno osnažiti na nacionalnoj razini plus još instrument za gospodarski oporavak sa dodatnih deset milijardi eura”, rekao je premijer. 

“Dakle, Hrvatskoj u idućih sedam godina bit će na raspolaganju više od 20 milijardi eura kako bi se vratila na onaj put ekonomskoga zdravoga rasta kakvog smo ostvarili u manadatu naše Vlade prije ovih gospodarskih posljedica nakon pandemije Covida – 19”, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da će u tom pogledu Vlada i dalje biti snažan partner i Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji i svih gradova i općina.   

Premijer Plenković rekao je i kako mu je posebno drago da su danas u Slunju koji sa svojim prirodnim ljepotama a osobito sa svojim vodama predstavlja biser ovoga kraja. 

Uz premijera Plenkovića, na potpisivanju ugovora  bili su i ministri Tomislav Ćorić i Tomo Medved, a zatim su sa županima i slunjskim gradonačelnikom obišli i otvoreno gradilište na obnovi prvog od dvaju starih mostova u Rastokama, u sklopu projekta “Vodene tajne Slunja“.

Samo ista mjerila prema svima

Na pitanje novinara o izjavi predsjednika Milanovića koji je danas rekao da je jučerašnja premijerova izjave kako  “za sve treba imati iste aršine”, opasna i poziv na linč, Plenković je rekao kako bi mu bilo bolje da poštuje Dan državnosti, nego da izmišlja konstrukcije koje ne stoje. “On ima zanimljive logične konstrukcije. Bilo bi mu bolje da poštuje Dan državnosti,  kao predsjednik RH, nego da izmišlja konstrukcije koje ne stoje.”

Odbacio je ocjenu da je njegova jučerašnja izjava kako očekuje da policija i DORH procesuiraju i one koji su vezani uz SDP i npr. provođenje javnih nabava za Europsku prijestolnicu  kulture u Rijeci. Poručio je danas kako samo  treba  imati ista mjerila prema svima, i tu nema pritiska.

Plenković ne smatra da mu je u izbornoj utrci ministar Ćorić “uteg”, kaže da je “šlank” te je najavio da će biti  na listi u 7. izbornoj jedinici.”

Ucitavanje vijesti

EU

Slovenija zbog migranata rasporedila tisuću policajaca na granici s Hrvatskom

Published

on

Slovenija je na granici s Hrvatskom rasporedila dodatnih više od tisuću policajaca zbog povećanog priljeva migranata tzv. balkanskom rutom, objavio je u utorak policijski dužnosnik.

U zadnja dva tjedna primjećuje se povećani broj ilegalnih migranata na balkanskoj ruti, rekao je novinarima zamjenik glavnog ravnatelja policije Jože Senica.

Policija će pojačati nadzor na dijelovima granice u nadležnosti policijskih uprava Ljubljana, Novo mesto i Koper, koje su i inače najizloženije ilegalnim prelascima.

U akciji koja će trajati do petka policija će koristiti sva raspoloživa tehnička sredstva i kao dosad pomagat će joj pripadnici vojske, rekao je Senica.

Govoreći o ilegalnim migracijama, premijer Janez Janša je u ponedjeljak navečer najavio da će njegova vlada postrožiti politiku prema ilegalnim migrantima nakon odluke europskog suda da ne postoji kolektivno pravo na azil. 

Time je doveo u pitanje odluku bivše vlade o pristupanju Slovenije tzv. Marakeškom sporazumu. 

“Neke su stvari puno lakše nakon što je Europski sud za ljudska prava donio različito tumačenje prava na azil od naših slovenskih sudova”, kazao je Janša televiziji NOVA24.TV.

Ucitavanje vijesti

Politika

Kajin nositelj liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista

Published

on

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u utorak je na konferenciji za novinare u Puli najavio je da će bivši IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin,  kao nezavisni kandidat biti nositelj liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista u 8. izbornoj jedinici.

Mrsić je istaknuo da će glas za Kajina biti glas za promjene. Upozorio je da Istru i Kvarner čeka teško razdoblje jer su turizam i ugostiteljstvo jako pogođeni pandemijom covida-19 te da će situacija u rujnu biti još teža.

Pitanje je, rekao je. kako će se pomoći turističkom sektoru koji na svojim leđima nosi “nemar korumpiranih političkih elita koje su ubrzali izbore da bi sakrili stvarno stanje u državi”. 

“Premijer Plenković je s ovim mjerama za kvazi očuvanje radnih mjesta i skraćenim radnim vremenom u potpunosti zaboravio na turističke sezonske radnice i radnike koji nemaju posao” – ustvrdio je Mirando Mrsić dodavši kako “Europska unija nije koka koja nese zlatna jaja, jer će se sva sredstva trebati vratiti većom participacijom”. Stoga, smatra on, nužno je oslanjati se na vlastite resurse. 

Nositelj liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista u osmoj izbornoj jedinici Damir Kajin smatra da je ta koalicija jedina prava socijaldemokratska opcija u ovom trenutku koja će “osigurati da se glas Istre i Kvarnera ponovno čuje u Saboru”.

“Politički sam se ponovno aktivirao jer više ne mogu gledati što se događa u Istri. Ona zaostaje i propada i od regije lider danas postaje regija slučaj. Idem u izbore jer znam da se jedino preko sabora može pomoći Istri i Rijeci. Glas za ovaj današnji IDS je naprosto bačen glas”, naglasio je Kajin, jedan od osnivača IDS-a.

Dodao je da ide u izbore jer “vidi da IDS, ne da nema rješenja za gospodarska pitanja, već je došao u situaciju da više nema ni pitanja”.

Po njegovim riječima, od 2017. godine Istra de facto u državni proračun nije uplatila niti jednu kunu jer, smatra on “sav porezni novac koji se u Istri uprihodovao kroz poreze, doprinose i trošarine i koji je išao prema državnom proračunu u većoj mjeri se vraćao u Istru”.

Odgovarajući na pitanje novinara, Mrsić je rekao kako “priča oko INE i vjetrenjača je vrlo jasna priča kako HDZ funkcionira”.

“To je jedna koruptivna hobotnica i HDZ se unatoč jednom demokratskom imidžu Plenkovića nije promijenio i ostao je isti. Ovo je rezultat svega toga”, izjavio je Mrsić. Na pitanje je li ministar Ćorić u sukobu interesa u slučaju vjetroelektrane, on je ustvrdio kako je on “u sukobu interesa i oko drugih slučajeva” te kako će “iza njega i njegova rada biti velikih repova”.

“Gledajući kako premijer utječe na pravosuđe želeći procesuirati ljude iz lijeve opcije, nisam siguran da će pravosuđe odraditi pravu stvar kada govorimo o ministru Ćoriću. On je direktno u sukobu  interesa, a kada govorimo o vjetrenjačama, tu će otkriti puno stvari, od uloge HNS-a do uloge HDZ-a. Svi su oni umočeni u ovu aferu”, izjavio je Mrsić. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije