HZZ-u 2,1 milijarda kuna iz Europskog socijalnog fonda za mjere zapošljavanja

Marko Pavić. foto HINA/ Daniel KASAP

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u srijedu su potpisali ugovore o dodjeli 2,1 milijarde kune iz Europskog socijalnog fonda (ESF) za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja.

Ugovore su potpisali ministar rada Marko Pavić i ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, a bespovratnim sredstvima iz ESF-a financirat će se provedba sedam projekata iz programa aktivne politike zapošljavanja.

Riječ je o projektima Provedba mjera aktivne politike zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene mlade – Faza 2, Provedba mjera APZ za mlade – Faza 2, Potpora za zapošljavanje teže zapošljivih skupina i edukacija nezaposlenih osoba – Faza 2, Podrška samozapošljavanju – Faza 2, Zadržavanje radnika u zaposlenosti – Faza 2, te o projektu Provedba javnih radova za teže zapošljive skupine – Faza 2.

Bespovratni novac ESF-a predstavlja nastavak sufinanciranja projekata, za čiju je provedbu od 2015. godine ugovoreno 1,47 milijardi kuna.

ESF je namijenio Hrvatskoj sredstva od oko 13 milijardi kuna za financiranje projekata sa ciljem promjena u području zapošljavanja, socijalne uključenosti, obrazovanja i dobrog upravljanja. S današnjim ugovorima Operativni program ESF-a “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2015.” dosegnuo je 56,5 posto ugovorenosti ukupnih sredstava.