Povezite se

Vijesti

HZJZ se očitovao treba li premijer Plenković u samoizolaciju

Objavljeno

-

HZJZ je u utorak priopćio da premijer Plenković ne treba poduzimati nikakve dodatne mjere uključujući ponovna testiranja na koronavirus i samoizolaciju, jer je se zaraženim tenisačem Đokovićem boravio u Zadru u zatvorenom prostoru manje od 3 minute, fotografirao se i nije se rukovao.

“Pri epidemiološkoj klasifikaciji osoba koje su pod rizikom od obolijevanja od bolesti Covid-19 jer su bile u blizini osobe koja oboli ili boluje od ove bolesti ili u kontaktu s njom, treba imati u vidu činjenicu da se bolest prenosi bliskim kontaktom”, stoji u priopćenju HZJZ-a u utorak u povodom novinarskih upita vezano uz boravak premijera Andreja Plenkovića u Zadru prilikom teniskog turnira Adria Toura, gdje je novo žarište koronavirusa.

Novo žarište počelo je u nedjelju nakon otkrića da je bugarski tenisač Grigor Dimitrov zaražen koronavirusom. Do sada je među testiranima u Zadru četvoro zaraženih – naš tenisač Borna Ćorić, treneri Novaka Đokovića i Grigora Dimitrova  te 5-godišnja djevojčica, a danas je potvrdio da je zaražen i srpski tenisač Novak Đoković, koji je testiranje obavio u Beogradu.

Premijer Plenković u Zadru se s Đokovićem kratko pozdravio i fotografirao i nije bio u ‘bliskom kontaktu’.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u priopćenju navodi definiciju ‘bliskog kontakta’, koji predstavlja visok rizik za zarazu s bolesti Covid-19. To podrazumijeva da je osoba sa zaraženom osobom bila u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta kao i tjelesni kontakt poput zagrljaja, poljupca, rukovanja ili intimniji kontakt.

Nadalje, podrazumijeva osobu koja je s osobom zaraženom bolesti Covid-19 boravila u zatvorenom prostoru (npr. kućanstvo, razred, prostorija za sastanke, bolnička čekaonica itd.) duže od 15 minuta; nezaštićeni kontakt s tjelesnim izlučevinama zarazne osobe; skrb o oboljeloj zaraznoj osobi ili rukovanje biološkim materijalom zaraznog bolesnika bez korištenja zaštitne opreme te putovanje u istom prijevoznom sredstvu sa zaraženom osobom (ovisno o vrsti prijevoznog sredstva i udaljenosti).

“Svaka druga vrsta kontakta se smatra niskim rizikom za zarazu, te osobe koje ostvare takav kontakt ne podliježu epidemiološkim mjerama samoizolacije i testiranja”, ističe HZJZ.

Za konkretnu situaciju, navodi HZJZ,  treba imati u vidu činjenicu da je premijer Andrej Plenković boravio u zatvorenom prostoru s tenisačem Novakom Đokovićem manje od tri minute, kratko se fotografirao i nije se rukovao s njim.

“Slijedom navedenog premijer ne treba poduzimati nikakve dodatne mjere uključujući ponovna testiranja i samoizolaciju”, zaključuje HZJZ.

Premijer Plenković se nakon posjeta Zadru jučer po treći put testirao na koronavirus i nalaz je bio negativan.

Kultura

Dovršava se snimanje filma o finalnoj utakmici SP 2018

Published

on

U Zagrebu će, nakon godine dana snimanja, u srijedu pasti i posljednja klapa dugometražnog igranog filma naslova “4:2”, koji se bavi finalom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji između Francuske i Hrvatske i događajima oko njega.

Snimanje filma je započeto na prvu godišnjicu najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa i sporta, a bit će dovršeno upravo na drugu godišnjicu.

Riječ je o žanrovski neobičnoj kombinaciji dramatične sportske priče i intimne “road trip”drame o događajima u sjeni finalne utakmice “mundijala”. Film u realnom vremenu prijenosa nogometne utakmice prati neodgodivo putovanje dvoje ljudi točno u vrijeme kada je cijeli svijet bio pred TV-ekranima.

Film je inspiriran stvarnim ljudima i događajima, a sniman je tijekom proteklih 12 mjeseci u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu, Dugoj Resi, po Gorskom kotaru, ulicama Pariza i Moskvi.

Specifičnost je filma da će to biti prvi hrvatski i regionalni film realiziran u dvije verzije –međunarodnoj i hrvatskoj/regionalnoj s različitim dramskim tokom i završetkom te će se
raditi zapravo o dva igrana filma o istom događaju. Film će imati internacionalni festivalski život, a trenutno je u pregovorima za koprodukciju i distribuciju za francusko, španjolsko i
englesko govorno područje.

Scenarij i režiju potpisuje Anđelo Jurkas, kojem će ovo biti šesti dugometražni igrani film, a glavne uloge tumače Bojana Gregorić Vejzović i Ivo Krešić, sportski TV spiker Drago Ćosić i hrvatska nogometna reprezentacija. U sporednim ulogama se pojavljuju legenda hrvatskog i ex jugoslavenskog filma Igor Galo, Rada Mrkšić, Katarina Nikšić i Dina Vojnović, dok se u “cameo ulogama” pojavljuju Leona Paraminski i Jelena Perčin Otašević. 

Iz promocije filma se navodi da je svečana premijera filma trebala biti 15. srpnja 2021. godine, na treću godišnjicu finala Hrvatska – Francuska u Moskvi. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

U Saboru obnavljaju 30 fotelja zbog njihove dotrajalosti

Published

on

Hrvatski sabor naručio je obnovu 30 od ukupno dvjestotinjak fotelja iz svoje sabornice zbog njihove dotrajalosti.

Koje će zastupnike dopasti obnovljene fotelje, ne može se predvidjeti.

“Fotelje ne glase na ime zastupnika, pa ne možemo predvidjeti tko će sjediti u kojoj stolici“, poručili su iz Sabora ne navodeći hoće li obnova fotelja biti gotova do konstituirajuće sjednice, koja se najavljuje za konac srpnja, ili pak kasnije.

Fotelje u sabornici identičnog su izgleda, nabavljene su prije četvrt stoljeća, 1995. kad se Sabor renovirao, i od tada nisu obnavljane.

“Iako su svi stolci objektivno u vrlo lošem stanju te zahtijevaju potpunu zamjenu, iste se u ovom slučaju popravljaju ovisno o raspoloživim sredstvima i prema prioritetima“, kažu iz Sabora.

Poziv za dostavu ponuda za potpunu rekonstrukciju 30 fotelja javno je objavljen na saborskim mrežnim stranicama i na portalu središnje državne nabave. Na poziv su se javile dvije tvrtke i odabrana je povoljnija ponuda tvrtke Škrinjica d.o.o. u iznosu od 172.000 kuna te utvrđeno što mora napraviti.

“Predmet nabave obuhvaća: odvoz postojeće fotelje, izmjenu svih metalnih dijelova i vijaka, skidanje postojećeg tapecirunga, jastuka, PU pjene, spužve, brušenje i lakiranje drvenog postolja te ponovno sastavljanje sa izmijenjenim dijelovima, novom spužvom, PU pjenom i tapeciranje u prirodnu kožu“, navode iz Sabora.

Pozivom na dostavu, rekonstrukcija fotelja, odnosno „početak usluge“ planiran je bio za 1. srpnja, a planirano trajanje usluge, odnosno radovi, 60 dana.

Kad je riječ o konstituirajućoj sjednici novog, 10. saziva, iz Sabora poručuju da će način njezinog održavanja zbog epidemiološke situacije biti naknadno utvrđen, a u skladu sa saborskim Poslovnikom.

Ucitavanje vijesti

Politika

Pupovac odlučio: Boris Milošević bit će potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava

Published

on

Boris Milošević

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izvijestio je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva stranke da će za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava predložiti saborskog zastupnika Borisa Miloševića, koji je prošle godine preuzeo mjesto predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV), nakon što je tu funkciju 22 godine obnašao Milorad Pupovac. . 

“Milošević je već bio pomoćnik ministra uprave u dva mandata i predsjednik Kluba SDSS-a u proteklom mandatu i opredjeljenje je da je u ovoj fazi potrebno dati priliku čovjeku koji ima više političkog iskustva, veću političku težinu i izabrani mandat”, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Milošević će biti i predstavnik Kluba zastupnika SDSS-a i nacionalnih manjina u Vladi. Uz Miloševića, kandidatkinja je bila i profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu Snježana Vasiljević. Pupovac je dodao da će s njom nastaviti razgovor na koji način će dati svoj doprinos zajednici. 

“To je prijedlog koji je bio usuglašen s predsjednikom Vlade. On pozna oboje, a s Borisom duže i češće surađuje tako da tu nije bilo posebnih potreba za dodatnim usuglašavanjem”, rekao je Pupovac.

Za njih je značajno, dodaje, da svi zastupnici nacionalnih manjina te partneri iz HNS-a i Reformista daju podršku njihovom izboru.

Na Miloševićevo mjesto u Saboru doći će zamjenica šibensko-kninskog župana Anja Šimpraga, što je određeno listom SDSS-a. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije