HŽ infrastruktura izgubila 63 milijuna kuna iz EU fondova

Fotografija: Vedran Morin (arhiva)

HŽ infrastruktura izgubila je gotovo 63 milijuna kuna iz europskih fondova na projektima izgradnje pruga Dugo Selo – Križevci i Gradec – Sveti Ivan Žabno.

Kaznila ih je hrvatska agencija SAFU zato što su prekršili zakon o javnoj nabavi kada su naručivali proizvode za izgradnju pruge.

“U tehničkim specifikacijama su upućivali na određene norme odnosno određene ‘brand name’ kod nekih roba i radova, na konkretne tvrtke i proizvode”, rekao je Tomislav Petrić, ravnatelj SAFU-a Dnevnik.hr-u.

Resorna ministrica Gabrijela Žalac odbacuje anonimne prozivke da je agencija prestroga u kažnjavanju nepravilnosti.

”Meni je apsurdno da se govori kako neka državna i javna poduzeća ne poštuju zakone o javnoj nabavi. Mi smo zaista njima pomogli u suradnji s Ministarstvom prometa i to isto oni jako dobro znaju i ja neću dozvoliti da svatko radi što god hoće nego ćemo se držati pravila i načela da se fondovi iskoriste kako treba”, rekla je Gabrijela Žalac, ministrica EU fondova.

Iz Agencije kažu da srećom nema puno ovakvih situacija. Od 13 milijardi kuna vrijednih projekata, dosad je bilo 124 milijuna kuna kazni što je oko jedan posto.