HVIDRA traži očitovanje DORH-a o izjavi Milorada Pupovca

Zagreb, 25.9.2018 - Konferencija za novinare HVIDR-e RH o Odluci Predsjedništva i Glavnog odbora HVIDR-a RH u vezi realizacije projekta 24. Svehrvatskog športskog natjecanja invalida Domovinskog rata RH - 24. SŠNIDOR, koje je planirano u vremenskom razdoblju od 12. do 14. listopada 2018. u Vukovaru. Na slici Josip Đakić i Josip Periša. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša uoči sastanka u Vladi poručio je da očekuju očitovanje glavnog državnog odvjetnika o izjavama Milorada Pupovca jer je prošlo već 30 dana.

“Prvenstveno ćemo tražiti da nam se državni odvjetnik očituje zbog sporosti – 30 dana je prošlo, a nismo dobili očitovanje ima li elemenata kaznenog djela ili ne. U petak je na saborskom Odboru za pravosuđe prihvaćeno izvješće glavnog državnog odvjetnika – za nas izvješće nije prihvatljivo s obzirom da se u izvješću o kaznenim progonima po pitanju ratnih zločina Državno odvjetništvo vadi na vremenski odmak, starost svjedoka i nedostupnosti počinitelja. Ako uzmemo u obzir činjenicu da imaju oko 1700 zaposlenih, smatramo da su trebali do sada imati puno bolje rezultate”, poručio je predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša, prenosi N1.

“Tražili smo sastanak s glavnim državnim odvjetnikom da nam pojasni razloge zašto je to tako. Isto tako, mi ne prejudiciramo odluku po pitanju gospodina Pupovca, samo tražimo jasno očitovanje, nećemo zadirati u odluku”, dodao je. 

Ako, pak, ne dobiju obrazloženje koje bi im bilo prihvatljivo, Periša objašnjava da će tražiti će da se izvješće Državnog odvjetništva, jednom kada uđe u saborsku proceduru, ne prihvati.

Podsjetimo, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u četvrtak je izjavio da se ne osjeća prozvanim od strane HVIDRA-e koja je podnijela kaznenu prijavu protiv čelnika SDSS-a Milorada Pupovca zbog izjava u kojima je Hrvatsku, među ostalim, usporedio s NDH.

“Ne osjećam se osobno prozvanim. Mogu prihvatiti da netko očekuje da Državno odvjetništvo brže radi iako smatram da u prosjeku, a to govori i izvješće, DORH jako brzo radi”, kazao je Jelenić uoči sjednice saborskog Odbora za pravosuđe koji će raspraviti izvješće Državnog odvjetništva za prošlu godinu.

Dodao je i da HVIDR-a nije jedina koja u medijima govori kao bi državno odvjetništvo trebalo raditi. “Između ostalog takvi istupi ne utječu na neovisnost rada DORH-a koji će odraditi posao po zakonu i na temelju utvrđenih činjenica”, kazao je Jelenić.

Pritom nije želio nagađati kada će biti donesena odluka o HVIDR-inoj prijavi protiv Pupovca. “To je prije svega pravno pitanje i možete nam dopustiti da imamo vremena razmotriti sve činjenice o kojima ovisi primjena prava”, zaključio je Jelenić.

Nacionalno/N1.