HVIDRA: Penava je manipulirao datumom prosvjeda u Vukovaru

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Predsjedništvo i Glavni odbor udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (Hvidra), nakon sastanka u utorak u središnjici udruge, jednoglasno su odlučili kako sportskog natjecanja članova Hvidre u Vukovaru od 12. do 14. listopada, u vrijeme prosvjeda najavljenog za 13. listopada, neće biti te su dodali kako će Igre biti u Vukovaru, ali da novi termin još nije određen.

Predsjednik Glavnog odbora Josip Periša rekao je novinarima nakon sjednice da se odgađa svehrvatsko sportsko natjecanje invalida Domovinskog rata u Vukovaru jer vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nije artikulirao ni jasno rekao zašto je iskoristio datum 13. listopada za koji je znao da dolaze u Vukovar na natjecanje.

Naglasio je kako je odluka bila jednoglasna te dodao da će o terminu naknadno odlučiti s obzirom da je Vukovar grad u kojem je iznimno teško smjestiti tisuću ratnih vojnih invalida, posebice 100-postotnih.

Znači, razlog je čisto tehnički, a pitanje je i vremenskih uvjeta, dodao je.

Upitan o stajalištu Hvidre o najavljenom prosvjedu, Periša je rekao da podržavaju zahtjeve vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, ali i dodao da je imao otvorena vrata kod svih institucija u 20 dana da komunicira i da se postignu zaključci.

“Propustio je priliku da se iskomunicira sve to prije, da do prosvjeda ne dođe, posebice da se ne manipulira našim datumom”, rekao je.

Periša: Hvidra ne ide organizirano na prosvjed, svatko neka ide po svojoj savjesti

Naglasio da Hvidra neće organizirano ići na taj prosvjed, “neka svatko ide po svojoj savjesti”.

Penava je namjerno zlorabio taj datum održavanja igara i sportskog natjecanja, rekao je te podsjetio da su odluku donijeli početkom lipnja da idu u Vukovar gdje su igre bile 1998. , prije 20 godina.

Predsjednik Hvidre Josip Đakić rekao je da je alternativa igrama u Vukovaru bila Makarska a danas je zaključeno da je to ipak Vukovar, mjesto na koje dolaze ponovno, nakon 20 godina, gdje se klanjaju žrtvi i prisjećaju svih prijatelja i suboraca.

Jedino što je prosvjed, najavljen i od gradonačelnika, zasjenio naše plemenite ideje, iako su i njegove namjere vjerojatno dobre s obzirom na požurivanje prema državnom odvjetništvu, kao i sigurnosnim službama da procesuiraju sve one koji su počinili ratne zločine, dodao je Đakić.

Podsjetio je da su se udruge sastale na dva sastanka s ministrom hrvatskih branitelja, ravnateljem policije, načelnikom krim-policije i svima koji se bave problemom ratnih zločina te su došli do saznanja da su intenzivirani i radnje i procesi. Pravih razloga još danas mi ne znamo zašto gospodin Penava to nije prihvatio, dodao je te napomenuo da je gradonačelnik Penava prihvatio pokroviteljstvo i da je iskoristio njihovu nazočnost.

Josip Periša nadovezao se rekavši da se Penava pokušao manipulativno poslužiti igrama invalida Domovinskog rata za politički ili neki drugi cilj.