HVIDRA o projektima za 2018., najveće Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata

Izvor: Nacionalno/D.Prša

U povodu 26. obljetnice osnivanja Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRa) u ponedjeljak je održana sjednica Glavnog odbora HVIDR-e, a predsjednik Josip Đakić izvijestio je o projektima za ovu godinu, među kojima je najveći Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata.

Četiri programska cilja želimo ostvariti u 2018. a najveće je Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata koje se održava svake godine i na kojemu kroz deset sportskim disciplina sudjeluje 1000 invalida iz 20 hrvatskih županija, Grada Zagreba i HVO Herceg Bosne, kazao je Đakić.

Uz športsko natjecanje koje se ove godine proširuje suradnjom s veteranima iz Ukrajine i Kosova, HVIDR-a u 2018. planira i niz tribina o Domovinskom ratu, obilježavanje obljetnica važnijih oslobodilačkih akcija Domovinskog rata, državnih blagdana, spomendana, kao i održavanje edukativnih radionica.

Glavni odbor HVIDR-e razmotrio je i što je za hrvatske vojne invalide i branitelje učinjeno u prošloj godini, a Đakić je istaknuo zadovoljstvo radom Ministarstva hrvatskih branitelja, koje, rekao je, daje apsolutnu potporu HVIDR-i.

HVIDRa je organizacija s 36.000 članova u 105 gradskih organizacija i 20 županijskih zajednica i Grad Zagreb.

Vezano za odnos HVIDRA-e s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović nakon posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Đakić je kazao kako je razgovarao s predsjednicom i raspravio sporne teme. Napomeuo je da će se razgovori nastaviti i vidjeti jesu li ostvareni određeni ciljevi i smjernice, te će tada donijeti odluka o podršci .

“Tko razgovara i tko usuglašava stavove može doći do konačnog rješenja, a o stvarnoj podršci, doći će vrijeme kada će se odlučivati o tome”, kazao je.

Đakić se osvrnuo i na oštru osudu HVIDR-e glede izjave saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca u Sarajevu, koji je ustvrdio kako je položaj Srba u Hrvatskoj proteklih godina pogoršan te da je to povezano s oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na Haaškom sudu.

“To nikome nije potrebno i to je neistina. Moja reakcija kao predsjednika HVIDRA-e je primjerena iskazima Pupovca. On jest s nama u koaliciji ali to ne znači da može udarati po onome što apsolutno nije točno. Moramo se rukovoditi činjenicama a ne izmišljotinama, možemo uvažavati jedni druge a ne vrijeđati jedni druge”, istaknuo je Đakić.

U povodu obilježavanja 26. obljetnice predstavnici HVIDR-e su prije podne položili vijence i zapalili svijeće na gradskom groblju Mirogoju u spomen svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima.