HVALA, NE BISMO/ Dodik pozvao novinare da ga intervjuiraju na javnoj televiziji, oni ga hladno odbili

Nedavni slučaj teškog premlaćivanja novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, o kojem su mediji pisali, pretvorio se u prvorazrednu aferu u Republici Srpskoj.

Građani su ogorčeni zbog nasilja nad predstavnikom medija, a zaslužnim smatraju Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji se dosad u više navrata iskazao izuzetno agresivnim i bahatim stavom prema novinarima.

Valjda kako bi umanjio štetu, Dodik je poželio organizirati svojevrsno javno druženje s medijima, pa su novinari u RS-u dobili poziv javne Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) da sudjeluju u emisiji “Intervju s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom”.

No, stvarni nisu prošle kako se očekivalo.

Suzana Rađen-Todorić, urednica BN TV, Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba i Dušica Stanojević, dopisnica agencije FENA iz Banja Luke odbili su poziv.

Naveli su da neće pristati na razgovor s Dodikom u emisiji RTRS-a dok ne prestanu napadi na novinare i vrijeđanje novinara od nositelja vlasti u RS, te dok se ne procesuiraju napadači i nalogodavci napada na novinara Vladimira Kovačevića.

Troje novinara je još navelo da traže uspostavljanje jednakog tretmana institucija i nosilaca vlasti prema svim medijskim kućama i novinarima, kao i uspostavljanje zakonskog okvira koji će garantovati sigurnost novinara i odgovornost za sve vrste napada na novinare, javlja portal Klix.ba.