Humanitarni projekt „Velike i male zvijezde” za pomoć djeci sa sindromom Down

U subotu 15.rujna Martin Sagner i Smiljka Bencet „otvaraju” još jedno snimanje kalendara za pomoć djeci sa sindromom Down „Velike i male zvijezde”.

Humanitarni projekt „Velike i male zvijezde” za pomoć djeci sa sindromom Down 2013. su započeli entuzijasti volonteri Tamara Peras, novinarka i rukovoditeljica HRT centra Čakovec i Varaždin i Vjeran Žganec Rogulja, profesionalni fotograf Pixela.

Da bi ovaj hvalevrijedan projekt mogli realizirati, pomaže ga cijela vojska volontera. Riječ je o kalendaru koji se realizira uz pomoć ljudi iz hrvatskog javnog života; glumaca, glazbenika, tv lica, kazališnih i filmskih redatelja, legendarnih izbornika…

Do sad se u projektu pridružilo 60-ak zvijezda; Gibonni, Tony Cetinski, Ćiro Blažević, Mani Gotovac, Zoran Šprajc, Aleksandar Stanković, Petar Grašo, Jelena Rozga, Ivica i Janica Kostelić, Lela Margitić i Pero Kvrgić, Ivan Dečak i mnogi drugi. Kalendar je koncipiran tako da svaki pojedini mjesec čini priča koju čini zvijezda iz javnog života i mališani sa sindromom Down, a tematski je vezana uz posao, hobi ili preferencije gostujuće zvijezde. Novcem od prodaje kalendara financiraju se terapije i rehabilitacije mališana Udruge za sindrom Down Međimurske županije, a u koju su uključeni i mališani iz susjedne Varaždinske županije s obzirom na to da u Varaždinu takva udruga ne postoji.

Kalendar je dosegao nakladu od 10 tisuća primjeraka, a tijekom godina je postao toliko popularan da ga se osim u čitavu Hrvatsku, distribuira i u druge zemlje, pa i na kontinente poput daleke Australije. Do sad je njegovom prodajom osigurano više od 400 tisuća strogo namjenskih kuna, što je neprocjenjiva vrijednost mališanima i njihovim obiteljima. Poznato je da su osnova napretka kod djece sa sindromom Down stalni i permanentni terapija i rad, a naš je cilj omogućiti svakom djetetu rast i razvoj njegovih sposobnosti do njihovih individualnih maksimuma.

Na ovogodišnjem će se kalendaru , koji će se od 15. do 23.9. snimati u čakovečkoj Scheierici, uz mališane sa sindromom Down naći Martin Sagner i Smiljka Bencet, Zlatko Dalić, Mia Dimšić, Ana Rucner, Goran i Bojan Navojec, Đurica Drobac, Ivana Paradžiković, Vanna, Dino Rađa, Davor Dretar Drele, Tomislav Jelinčić, Ljubomir i Jan Kerekeš.

Cijeli projekt podržava i pomaže Međimurska županija.

Udruga za sindrom Down Međimurske županije osnovana je u ožujku 2004. godine s ciljem okupljanja osoba sa sindromom Down u Međimurskoj županiji. Temeljni cilj Udruge je senzibilizacija društvene zajednice prema osobama sa sindromom Down, pružanje sveobuhvatne pomoći i podrške osobama sa sindromom Down te njihovo puno uključivanje u sve segmente života zajednice.

U skladu s navedenim ciljevima, Udruga kontinuirano provodi različite rehabilitacijske programe (defektološke, logopedske, terapijsko jahanje, plivanje i dr.). Dosadašnjih se godina veći dio tih programa provodio uz financijsku potporu ministarstava.

Naime, Udruga je sredstva dobivala na osnovu prijavljenih projekata na natječaje tih ministarstva koji su bili predviđeni za provođenje ciljanih programa. Udruga je i ove godine prijavila nekoliko projekata s ciljem nastavka provođenja dosadašnjih programa, ali i nekih novih. Međutim kako je ove godine za projekte bilo predviđeno bitno manje sredstva Udruga nije dobila sredstva za projekte koje je prijavila.