Humanitarni glazbeni koncert”Deseti korak u život” – prikupljeno oko 250 tisuća kuna

foto HINA/ Tomislav PAVLEK

Humanitarni glazbeni koncert”Deseti korak u život”, održan je u nedjelju navečer u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, gdje je za stipendiranje mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi prikupljeno oko 250 tisuća kuna.

Prikupljen novac omogućit će školovanje mladima koji, nakon završetka srednje škole moraju napustiti domove za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i udomiteljske obitelji. Novac je prikupljen od ulaznica i pozivima na humanitarni broj telefona 060 9002 uz cijenu poziva od 6,25 kuna.

Humanitarni telefon 060 9002 otvoren je do 12. siječnja iduće godine kada će se znati koliko je ukupno prikupljeno novca za desetu generaciju stipendista, a novac se prikuplja i  izravnim uplatama na žiro račun akcije “Korak u život” HR4723600001502398283.

U znaku brojke deset – deseti koncert i deset izvođača

Jubilarni koncert okupio je deset glazbenih zvijezda koje su se odazvale kako bi pomogli da mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi mogu nastaviti visoko obrazovanje. Nastupili su Tony Cetinski, Jelena Rozga, Željko Bebek, Giuliano, Mia Dimšić, Psihomodo pop, Jole, Franka Batelić, Bow vs. Plectrum i Filip Merčep uz šesnaesteročlani prateći orkestar Ante Gele i Branimira Mihaljevića. Tako je koncert protekao u znaku brojke deset – deset koncert s deset glazbenih zvijezda.

Statisički podatci pokazuju da u Hrvatskoj većina mladih iz roditeljskoga doma odlazi tek u tridesetima, a istodobno više od 200 djece godišnje, čim postanu punoljetni, gubi pravo na smještaj u udomiteljskim obiteljima i domovima.

Upravo je za tu djecu o kojoj roditelji iz različitih razloga nisu mogli odgovarajuće skrbiti, koja su bila ostavljena, zanemarena i prepuštena sama sebi, pokrenuta humnaitarna akcija pomoći da mogu studirati i zakoračiti u život. Idejni začetnik akcije je poznati hrvatski neurokirurg Josip Paladino, a 2008. humanitarnu je akciju pod nazivom “Korak u život” pokrenuo Rotary klub Zagreb Kaptol.

Do sada je, uz potporu državnih institucija, brojnih sponzora i donatora, kao i glazbenih zvijezda, Rotary klub Zagreb Kaptol prikupio više od tri milijuna eura i dodijelio više od 240 stipendija. Stipendija iznosi 1600 kuna mjesečno i traje pet godina, uz pretpostavku da student izvršava svoje fakultetske obaveze.

Kao i prethodnih godina aktivan prinos uspješnosti akcije dali su i brojni političari, kulturni i javni djelatnici koji su predano dežurali na humanitarnome telefonu i razgovarali s brojnim građanima koji su se odazvali pozivu i pridonijeli uspješnosti te akcije.

Među njima bilo je i dvoje ministara u hrvatskoj Vladi – ministrica demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar zaštite okoliša  i energetike Tomislav Ćorić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborska zastupnica Milanka Opačić. U kratkim izjavama svi su istaknuli važnost te humanitarne akcije i podržali orgaizatore u njihovim nastojanjima da pomognu djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi da ih, kako je rečeno “nepovoljan početak ne spriječi da dosegnu ono najviše što žele”.

Na koncertu su bili i stipendisti iz Rijeke, Osijeka i Varaždina. (H)