Povezite se

Vijesti

HUBOL: Stavovi Vidović Krišto o maskama znanstveno neutemeljeni

Objavljeno

-

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ocijenila je u petak da su stavovi saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto o nošenju zaštitnih maski netočni i znanstveno neutemeljeni, te su preporučili građanima da ih zanemare.

HUBOL je u objavi na facebooku  oštro osudio paušalne i stručno neutemeljene  stavove zastupnice Domovinskog pokreta Vidović Krišto koja u Saboru odbija nositi masku.

Kao kulminaciju “sage o maskama” navode njezinu “tragičnu izjavu o njemačkim liječnicima koji sve učestalije izdaju liječničke potvrde zbog toga što je nošenje maske štetno, umanjuje unos kisika i udišemo zrak koji smo ispustili iz sebe”.  

HUBOL navodi da je riječ o znanstveno u cijelosti pogrešnim stavovima tobožnjih “njemačkih liječnika” koje citira saborska zastupnica.

Poručuju kako takvim javnim govorom i dezinformiranjem javnosti saborska zastupnica “nanosi nemjerljivu štetu hrvatskom stanovništvu, hrvatskim liječnicima i hrvatskim pacijentima”. 

Ističu i da je dobrobit nošenja maski, osobito medicinskih, u prevenciji širenja covida-19 stručno i znanstveno dokazana. Medicinske maske mogu zaštititi one koji ih nose od infekcije SARS-Co2 virusom, te mogu spriječiti širenje virusa od onih koji imaju simptome covida-19 bolesti.

“Tvrdnje da je ‘nošenje maske štetno’ te da se nošenjem maske ‘umanjuje unos kisika’ potpuno su netočne, znanstveno su neutemeljene i sramotno je da ih kao takve iznosi saborska zastupnica”, poručuje HUBOL.

Apeliraju na hrvatsku javnost da te i takve stavove pojedinaca zanemare jer ih ne podržava zdravstvena struka niti znanstvena zajednica, a iznimno su opasni za zdravlje nacije.

Saborskoj zastupnici savjetuju da što prije posjeti jedan bolnički odjel u kojem se liječe pacijenti oboljeli od covida-19.

“Preporučujemo joj Jedinicu intenzivnog liječenja. Vjerujemo da bi nakon toga prestala postavljati suvišna pitanja o nošenju maski te da više ne bi citirala ‘njemačke liječnike””, navodi HUBOL.

Crna Kronika

Kerum nepravomoćno osuđen, možda neće na izbore

Published

on

Izvor: HRT

Predsjednik Hrvatske građanske stranke i bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum potvrdio je u ponedjeljak da je nepravomoćno osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu s rokom kušnje od dvije godine te da se zbog toga možda neće moći kandidirati na lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine.

“Vrlo je izvjesno da ja ne mogu uopće ići, i da hoću, na izbore zbog ove presude koju  imam. Dobio sam presudu da imam šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine”, rekao je Kerum u programu Radio Splita.

Prema navodima Dalmatinskog portala, zbog prijetnje aktivistu Bojanu Ivoševiću, Kerum je nepravomoćno osuđen na predloženu kaznu od šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine. Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Keruma 15. srpnja jer je mjesec dana prije prijetio Ivoševiću “čupanjem gučka” revoltiran što ga je na tom portalu nazvao “malignim tumorom Splita”.

Inače, izmjenama Zakona o lokalnim izborima, koje je Sabor usvojio krajem 2016. na prijedlog Mosta nezavisnih lista, zabranjena je kandidatura na lokalnim izborima pravomoćno osuđenim osobama. Zakon je nazvan “lex Vlahušić”, jer  je oporba tvrdila da ga je Most predložio kako bi iz izborne utrke za lokalne izbore 2017. izbacio dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića osuđenog u aferi Šipan.

 

U splitskoj policiji danas su, ne navodeći imena, potvrdili da je 14. rujna dovršeno kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom koji je osumnjičen da je 12. lipnja u SMS poruci prijetio 30-godišnjaku. Dalmatinski portal ističe navodeći presudu kako je Kerum 12. lipnja u nakani da u Bojanu Ivoševiću izazove osjećaj straha, reagirajući na komentar o njegovu političkom djelovanju koji je objavljen istog dana na tom portalu, sa svojega mobilnog telefona novinarki Živani Šušak Živković poslao poruku s nazivom “Odgovor Ivoševiću” kako bi je javno objavila. Ivoševiću je poručio: “Spomeni me još jednom, gučak ću ti iščupati.” Poruku je novinarka proslijedila Ivoševiću, što je u njemu izazvalo osjećaj straha “za njegov tjelesni integritet”, piše taj portal navodeći sadržaj presude.

Bojan Ivošević angažiran je u aktivističkoj skupini “Dnevna doza splitskog nereda”, koja kritizira stanje u Splitu i koja je 15. rujna ove godine na Vidilici na Marjanu dodijelila nagrade s pogrdnim nazivom “Zlatni k…”. Ivošević je tom prigodom rekao kako se nagrada “Split je k…” dodjeljuje istraživačkim novinarima “koji ometaju planove onih koji svoje interese stavljaju ispred interesa grada”.

Aktivistička skupina “Dnevna doza splitskog nereda” na svojoj stranici ima istaknut slogan “Split je k…”.
Kerum je danas rekao kako je taj slogan uvredljiv za Split i njegove građane. “Mi inzistiramo da se zabrani taj slogan i procesuiranje autora tog teksta”, dodao je. Zbog tog slogana, vijećnici Kerumova HGS-a danas su bojkotirali sjednicu Gradskog vijeća te je ona zbog nedostatka kvoruma odgođena za 15 dana.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP: Počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu

Published

on

Zagreb, 21.9.2020 - Ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina s predstavnicama Foruma žena SDP-a položio je cvijeće i zapalio svijeće kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. g. Na slici Maja Sporiš i Zlatko Komadina.

Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina i predstavnice Foruma žena SDP-a u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće kod zagrebačkog Općinskog građanskog suda te su upozorili na lošu sudsku praksu budući da počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš podsjetila je da svake godine obilježavaju tužnu obljetnicu u spomen na tri ubijene žene i teško ranjenu ženu u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. i istaknula kako “novo normalno” u društvu treba podrazumjevati borbu protiv nasilja, borbu za solidarnost, toleranciju, slobodu i ravnopravnost žena i muškaraca.

Ocijenila je kako zakoni i zakonski okvir nisu loši i jednim dijelom su usklađeni s Istanbulskom konvencijom, ali da sve “pada” u sudskoj praksi.

“Svjedoci smo stalnih situacija i događanja kada se umanjuju kazne počiniteljima i kada se fokus stavlja na olakotne umjesto otegotne okolnosti za počinitelja te se time ne može dobiti primjerena kazna za počinjeno nasilje”, rekla je Sporiš.

Također, izrazila je i nezadovoljstvo što je Hrvatska uložila rezervu na odredbu Istanbulske konvencije u kojoj se traži odšteta žrtvama zbog propusta države u funkcioniranju njezinih institucija.

Smatra kako do promjene situacije i suzbijanja rodno utemeljenog nasilja neće doći dok država ne počne sama trošiti troškove odštete žrtvama za počinjeno nasilje koje je npr. rezultiralo smrću a rezultat je propusta institucija države.
Komadina je rekao kako se ne smije dogoditi da žena zbog nasilja ide u azil a nasilnik ostane kod kuće.

“Nasilnik mora ići u zatvor, a žena mora ići kući. To je ono što moramo provesti u praksi”, kazao je.

Mato Oraškić je 22. rujna 1999. u maloj sudnici prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Radnici branitelji iz sisačke Rafinerije Ine očituju se o ponuđenim otpremninama

Published

on

Izvor: Sisak.info

Stotinjak radnika sa statusom branitelja Rafinerije Ine okupilo se u ponedjeljak ispred uprave te tvrtke kako bi se na referendumu koji je organizirala Udruga hrvatskih branitelja očitovali o novom prijedlogu uprave o smanjenim otpremninama.

U sisačkoj Rafineriji nafte 250 radnika 1. listopada dobiva otkaz, a ogorčenost među radnicima – braniteljima izazvao je prijedlog Inine uprave po kojem im se znatno smanjuju otpremnine po povoljnijem statusu koji su dosad imali.

Kako kažu radnici sa statusom branitelja, protive se prijedlogu da im se, umjesto 85 posto bruto plaće, za izračun otpremnine uzima 85 posto bruto osnovice plaće, a istodobno bi im se broj godina radnog staža ograničio na 30.

Do sada su za svaku godinu staža dobivali jednu bruto plaću, a sada bi se, po novom prijedlogu, izračun obračunavao na maksimalno 30 osnovica.

Kako tvrde pojedinci među njima, razlika bi novim načinom obračuna iznosila od 100 do 200 tisuća kuna manje. Tako će pojedini branitelji biti znatno oštećeni u odnosu prema svojim kolegama koji su u mirovinu otišli početkom ove godine.

Iako se čelnici udruge nisu htjeli očitovati o novom prijedlogu jer pregovori s upravom, kako su napomenuli, još traju, većina branitelja, a u Rafineriji ih je  150 od 250 radnika pred raskidom ugovora o radu, tražila je referendum. O referendumu su se pojedinačno izjašnjavali u jednoj prostoriji.

Ostalim radnicima već su promijenjeni uvjeti za obračun otpremnina jer im se za obračun uzima samo 18 godina radnog staža bez obzira na ukupni staž.

Prije nepunih godinu dana, točnije 7. listopada prošle godine održana je sjednica uprave Ine d.d. na kojoj je jednoglasno prihvaćena odluka o programu zbrinjavanja zaposlenika.

Kako je tada priopćeno iz uprave, u sklopu provedbe tog programa kompanija razmatra model otpremnina koji trenutačno, u skladu s Kolektivnim ugovorom, iznosi 60 posto prosječne mjesečne plaće radnika po godini rada kod poslodavca, a bez ograničenja iznosa otpremnine.

Također je priopćeno kako se očekuje da će kompanija za otpremnine izdvojiti više od 100 milijuna kuna te da će u prosjeku otpremnine za branitelje iznositi oko 300.000 kuna, a za ostale oko 220.000 kuna neto.

Iz Ine je prije mjesec dana potvrđeno da su pokrenute organizacijske promjene s obzirom na okolnosti poslovanja te kako se očekuje da će restrukturiranje obuhvatiti najviše 250 zaposlenika, i to u onim organizacijskim jedinicama u kojima je, zbog promjene okolnosti poslovanja, smanjen opseg aktivnosti te je potreban manji broj radnika. Tada je rečeno da će radnici imati pravo na otpremninu definiranu valjanim Kolektivnim ugovorom i braniteljskim sporazumom, uz napomenu da su iznosi otpremnina u Ini znatno viši od zakonom propisanih i od otpremnina koje isplaćuju druge vodeće kompanije u Hrvatskoj.

No, sada se ponuđeni uvjeti izračuna otpremnina znatno razlikuju od onih koji su definirani spomenutim dokumentima.

Sindikati su, po svemu sudeći, prihvatili ponuđeni prijedlog, a jedino se Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Rafinerije nafte Sisak odlučila na referendum o prihvaćanju tog prijedloga, bez potpore sindikata. Rezultati referenduma još nisu poznati.

Braniteljima su potporu dali predstavnici Radničke fronte s predsjednicom Katarinom Peović na čelu.

 

(Hina) xzsis yvkn

Ucitavanje vijesti

Najčitanije