HUBOL: Ne prihvaćamo klevetanje liječnika

Zagreb, 22.11.2013 - - Zbog jučerašnje smjene predstojnika kirurgije i interne KB Dubrava, Leonarda Patrlja i Jadranke Morović Vergles, petstotinjak liječnika i sestara te bolnice zatražilo je danas ostavku sanacijskog upravitelja Dragana Korolije Marinića, koji na to odgovara da je odlukom o smjenama samo provodio odluku Vlade i resornog ministarstva.Zahtjev za smjenom sanacijskog upravitelja objavio je smijenjeni predstojnik kirurgije Leonardo Patrlj na izvanrednoj konferenciji za novinare koja je bolnički amfiteatar ispunila do posljednjeg mjesta. foto FaH/ Tomislav PAVLEK/ ik

Udruga bolničkih liječnika poručila je da neće prihvatiti klevetanje liječnika, širenje poluinformacija i laičko tumačenje medicinskih postupaka reagirajući na slučaj glumice koja je javno prozvala liječnicu KBC-a Sestre milosrdnice za nepružanje odgovarajuće zdravstvene skrbi.

“Ponovo smo svjedoci neprimjerenog javnog istupa poznate osobe na društvenim mrežama koje stvara atmosferu javnog linča liječnika, a temelji se na krajnje neprofesionalnim procjenama liječničke struke i potencijalnoj zloupotrebi zdravstvenog sustava”, poručuju u subotu u priopćenju iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) u povodu optužbi glumice Mije Begović.

Prema njihovim informacijama, i informacijama koje je pacijentica Mija Begović objavila na svojem facebook profilu, a prenijeli mediji, HUBOL-u je prilično jasno da Begović nije bila hitni pacijent “budući da su njezine tegobe zbog kojih se javila u sustav hitne pomoći trajale 10 dana”.

“Iako je gospođa Begović vjerojatno svjesno zloupotrijebila sustav hitne medicinske pomoći kao nehitni pacijent, te iskoristila kadrovske i infrastrukturne resurse Objedinjenoga hitnog bolničkog prijama (OHBP), pružena joj je liječnička pomoć, učinjena obrada, ordinirana joj je terapija, te je dobila upute za daljnje postupanje”, navodi se u priopćenju.

HUBOL stoga apelira na sve javne osobe da budu svjesni izrečene i napisane riječi, a širenjem poluinformacija i laičkih tumačenja medicinskih postupaka nanose veliku štetu svim korisnicima zdravstvenog sustava te stvaraju nepotrebno nepovjerenje građana u taj sustav.

“HUBOL nije i neće prihvatiti klevetanje liječnika te ćemo na svaki ovakav čin reagirati i pružiti potrebnu stručnu i pravnu pomoć neutemeljeno prozvanim kolegicama i kolegama bolničkim liječnicima”, istaknuto je.

U priopćenju HUBOL-a priloženo je i mišljenje specijalista hitne medicine koji su javne prozivke liječnika naveli kao neopravdane, jer su tvrdnje Mije Begović “niz subjektivnih dojmova i neistina”, a objavu punog imena i prezimena te liječnice povrijeđena joj je privatnost i izložena je javnoj kritici i osudi.

“S obzirom na to da je gospođa Begović pregledana i obrađena po svim pravilima struke uz profesionalan, odgovoran i ljubazan pristup svih liječnika tijekom njezinog boravka u prostoru hitnog prijema, nedopustivo je i osuđujuće da bolesnici neopravdano i samovoljno javno kritiziraju rad zdravstvenog osoblja zadirući pritom u njihovu privatnost”, stoji u mišljenju.

Smatraju kako je krajnje vrijeme da se zdravstveni radnici zakonom zaštite od svakog oblika neopravdanih javnih prozivki.

Osudili su i pristrano iznošenje neprovjerenih i neistinitih činjenica određenih javnih medija koji su podijelili objavu Mije Begović te time dodatno izložili liječnicu javnom linču.

(Hina)