HUBOL: Kršenje protuepidemijskih mjera prlja sjećanje na žrtvu branitelja Vukovara

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ocijenila je u utorak, nakon izmjene odluke o ograničavanju okupljanja, kako obilježavanje Dana sjećanja kršenjem protuepidemijskih mjera prlja sjećanje na žrtvu branitelja Vukovara i ostalih hrvatskih gradova.

“Obilježavanje Dana sjećanja kršenjem protuepidemijskih mjera prlja sjećanje na žrtvu branitelja Vukovara i svih ostalih hrvatskih gradova i predstavlja čin licemjerja i kukavičluka. Sve ono što branitelji nisu bili”, navodi HUBOL u objavi.

HUBOL ističe da obilježavanje sjećanja na njihovu hrabrost i žrtve zaslužuje isto takav čin – čin hrabrosti da se prizna da nam je epidemija izmakla kontroli i čin žrtve da sve napravimo da epidemiju zauzdamo pridržavanjem istih mjera koje vrijede za sve nas, u svim životnim situacijama.

“Mi zdravstveni djelatnici obilježit ćemo ga na svoj način – na svojim radnim mjestima – na prvim linijama obrane od epidemije čuvajući svaki život kao da je nas najbliži- isto kako su i oni nekad čuvali nas. Hvala im do vječnosti”, poručuju iz HUBOL-a.

Nacionalni stožer izmijenio je u ponedjeljak Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja, po kojoj se do 30. studenoga epidemiološke mjere ne primjenjuju na okupljanja koja se organiziraju radi obilježavanja blagdana i neradnih dana iz Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Okupljanje se može održati samo u skladu s epidemiološkim okvirom koji, na prijedlog organizatora, izradi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.