HUB očekuje rast BDP-a od 2,8 posto; Agrokor ga neće ugroziti

Kriza u Agrokoru mogla bi imati blagi negativni utjecaj na ovogodišnji rast hrvatskog gospodarstva, no kako prevladavaju pozitivna ekonomska kretanja, članovi Kluba glavnih ekonomista hrvatskih banaka pri HUB-u očekuju stopu rasta BDP-a u 2017. od 2,8 posto.

Na konferenciji za novinare Hrvatske udruge banaka (HUB), koja je osnovala klub ekonomskih analitičara najvećih hrvatskih banaka, voditelj tog kluba glavni ekonomist Addiko banke Hrvoje Stojić je među pozitivnim ‘rizicima’ za ovu godinu istaknuo uspješnu turističku sezonu, rastući robni izvoz te pozitivna investicijska kretanja.

Stojić pritom posebno ističe ubrzavanje rasta robnog izvoza, koje je ove godine posebno istaknuto i za očekivati je da se nastavi – oko 6 posto na godišnjoj razini – s obzirom na očekivani snažniji rast naših vanjskotrgovinskih partnera, posebno unutar eurozone. No, naglasio je, posljedica je to i snažnog oporavka konkurentnosti gospodarstva, uslijed rasta produktivnosti bržeg od rasta mase za plaće, što je dovelo do tzv. interne devalvacije domaće valute za više od 20 posto.

Relativno visoke stope rasta, od 2,5 do 3 posto, ekonomisti banaka očekuju i u 2018. godini, a Stojić je rekao da je posebno pozitivno što se takva kretanja očekuju u uvjetima razduživanja, odnosno da rast ne generiraju krediti, već rast konkurentnosti, oporavak tržišta rada te niža cijena duga zbog smanjene percepcije rizika zemlje.

No, ističe direktor HUB-a Zdenko Adrović, održavanje ovakvih stopa rasta, a posebno njihovo ubrzavanje, traži nastavak mnogobrojnih reformi, primjerice u javnom sektoru, posebno zdravstvu i mirovinskom sustavu ili na fleksibilizaciji tržišta rada. Sve bi to, kazao je, trebalo smanjiti i utjecaj države na ekonomiju, posebno ako se intenzivnije krene i u restrukturiranje i privatizaciju poduzeća u državnom sektoru.

Među rizicima za bankarski sektor u ovoj godini Adrović je izdvojio mogućnost, iako malo vjerojatno, da dođe do rasta referentnih kamatnih stopa, ali i Agrokor. No, u HUB-u kažu da se svi klade da će postupak restrukturiranja Agrokora te u konačnici nagodbe i izlaska iz postupka izvanredne uprave biti uredan i transparentan te da njegov utjecaj na rast BDP-a ne može biti viši od 0,5 postotnih bodova, i to izraženije u 2018. godini.

Uz to, banke uočavaju blagi oporavak kreditne potražnje. Rastu, primjerice, gotovinski i potrošački krediti građanima, i to posebno kunski, za čak 15 posto, ali i tzv. veći krediti, u iznosu višem od milijun eura, posebice poduzećima u turističkom sektoru.