HTZ: U 2018. veći proračun i otvaranje predstavništava u Šangaju i Seulu

Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (TV HTZ) predložilo je, a Sabor HTZ-a prihvatio proračun HTZ-a za 2018. godinu. Proračun predviđa 12 posto veće prihode HTZ-a, kao i porast fizičkog turističkog prometa do 7 posto u odnosu na ovu godinu te otvaranje dva nova predstavništva HTZ-a, u Šangaju i Seulu.

Proračun HTZ-a za 2018. predviđa 12 posto više prihode u odnosu na plan za ovu godinu ili gotovo 290 milijuna kuna, zbog već sada dobrih najava i sa stranih i s domaćeg tržišta za iduću godinu, kao i očekivanja porasta prihoda od boravišne pristojbe za oko 26 posto. Iz državnog proračuna HTZ očekuje slično kao i ove godine, oko 44 milijuna kuna, dok se od turističke članarine, slijedom njenog smanjenja očekuju oko 2 posto manji prihodi, objasnio je ministar turizma i predsjednik HTZ-a Gari Cappelli.

Naglasio je da su na Vijeću odlučili, a Sabor potvrdio, da se otvore još dva strana predstavništva HTZ-a – u Seulu u Južnoj Koreji te Pekingu u Kini, a do kraja ove godine i ‘pravi’ ured predstavništva u New Yorku te do kraja iduće godine ispostave u Rimu i Los Angelesu, kako bi pojačali prisutnost na talijanskom odnosno sjeverno i južno američkom tržištu te pogotovo Kanadi, od kuda stižu također jako dobre najave.

I ministar i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić naglasili su da se za iduću godinu priprema i snažniji avio program, o čemu su na Vijeću razmatrali kandidature zračnih prijevoznika i o čemu će odluku donijeti u dogledno vrijeme, dok još riješe neke tehničke detalje.