HSS: Prosvjetari bi trebali imati neto plaće od 10.000

Konferencija za medije Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata

Zastupnici HSS-a izjavili su u četvrtak da podupiru štrajk u osnovnim i srednjim školama te da bi, po njihovoj procjeni, prosvjetari trebali imati neto plaće od 10.000 kuna.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama nije opstrukcija premijera, Vlade ili resorne ministrice, nego legitiman zahtjev onih koji zaslužuju dostojanstvo i ugled, ustvrdili su HSS-ovci na konferenciji za novinare u Saboru.

Zastupnik Davor Vlaović prozvao je premijera Andreja Plenkovića zato što nije htio primiti predstavnike prosvjetara nego je na pregovore poslao ministra rada Josipa Aladarovića. “Ako učitelji nisu motivirani ni zadovoljni, nema ni reforme obrazovanja. Sramotno je da ih nazivaju miševima koji nagrizaju proračun, a oni vole svoj posao i žele raditi, no zaslužuju biti dostojanstveno plaćeni za to”, poručuje Vlaović.

Što se tiče prijetnji HNS-a, Ivana Vrdoljaka i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da neće podržati proračun za iduću godinu, to je “dim od kojega neće biti ništa”. “Takvim ljudima koji prevare prvo svoje birače, a sada i učitelje, jer i ranije su znali kada kreće reforma, a nisu ništa poduzimali, treba zabraniti bavljenje politikom. Njihovim prijetnjama smiju se čak i Bandić i njegovi ‘žetončići'”, kaže Vlaović.

Čak i kada nešto uđe u proračun, napominje, nije garancija da će se u konačnici i realizirati, a kao primjer navodi Sveučilište u Slavonskom Brodu koje je ušlo u proračun za ovu godinu, ali i dalje nije ni kuna potrošena da se počne s ustrojem te institucije.

Zastupnik Željko Lenart smatra da su prosvjetari degradirana struka koja priprema našu djecu za budućnost. “Podržavam da im neto plaća bude 10.000 kuna i vjerujem da to nije prevelika plaća jer pripremaju naše nove generacije za život i brinu kakvi će ljudi postati. Ako se može uložiti 250 milijuna kuna u gubitaša Croatia Airlines, firmu bez perspektive, onda se može naći i 400 milijuna kuna za one koji odgajaju našu djecu“, poručuje Lenart, koji bi prihvatio smanjenje plaća saborskim zastupnicima kako bi se povećale plaće učiteljima.